Rupáner-konyha

Ötperces kenyér – dagasztás, kelesztés nélkül!

Öt perc a munka, harminc perc sütés, és már ott gőzölög az asztalon az írek mesés kenyere! Nagyon jó kis aduász arra az esetre is, ha elfogy a kenyér, vagy nincs kedvünk boltba menni, mert vacak az idő 🙂
Nem egyszer találkoztam már a dagasztás nélküli kenyérrel különböző blogokon, de megmondom őszintén az, hogy valamit nem kell dagasztani, önmagában enyhén szólva kevés, ha azt nézzük, hogy 12 órát kell pihentetni a tésztát, aztán további egy órát, meg a tálat melegíteni még húsz percig. 🙁 Na ez nem az a recept! Hanem az, ami ötperces munkával kezdődik és harminc percnyi láblógatás után ropogósra sült kenyérrel ért véget. Méghozzá az írek híres szódás kenyerével, aminek a héja kopogós-ropogós, és aranybarna. Ezt a kérget azonban nem kell tépnünk, könnyű harapni, a belseje pedig puha és lyukacsos…

20140307_132219l

20140307_1418h09

20140307_141809

A mennyiségeket kétféle módon fogom megadni, egyszer dekában, másodszor pedig a kefir poharával mérve azoknak, akiknek nincs kedvük mérlegezni.

Hozzávalók:
– 50 dkg finomliszt (5 enyhén púpozott pohár liszt)
– 1 teáskanál só
– 1 teáskanál cukor
– 1 teáskanál szódabikarbóna
– 2 pohár kefir vagy natúr joghurt (150 g-os)
– 2 dl víz (1 pohár víz)

Elkészítése:

A sütőt 200 fokra kapcsoljuk! A száraz hozzávalókat egy keverőtálba szórjuk, majd a közepébe beleöntjük a kefirt és a vizet. Kézzel olyan tessék-lássék módra összedolgozzuk, tényleg csak nagyjából, ahogyan a képen is látszik.

20140307_124118

A lényeg, hogy egy lágy tésztát kapjunk, amit végül nagyjából kerekre igazgatunk és egyszerűen beleemeljük egy sütőpapírral kibélelt jénaiba. Most jön a kozmetikázás: vizes kézzel a tetejét elsimogatjuk, hogy picit simább legyen, majd késsel bevágjuk keresztalakban.

20140307_124553

Már mehet is a sütőbe, ahonnan bő harminc perc múlva illatozó, aranyszínre sült formában emelhetjük ki és tehetjük az asztalra legnagyobb örömünkre 🙂

Jó étvágyat! 🙂

Margó

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Rupáner-konyha says: (előzmény @Juditka)

    Kedves Juditka, örülök, hogy végül jól sikerült 🙂

    Nem tudom, hogy történt, de a hozzászólást eddig nem vettem észre, elnézést Szép hétvégét, jó sütögetést, Margó

  2. Ja, és mivel nem jöttem rá miért kell bele cukor, nem is tettem bele. Így utólag úgy tűnik, jól tettem. 🙂
    Még egyszer köszönöm, nagyon jó recept. (Így cukor nélkül. )

  3. Megsült. 🙂
    Fele kenyérliszt, fele tk. tönköly liszt. Nagyon jó lett. A baj velem van, mert idegenkedem a szódabikarbónától. Ugyanis hő hatására az étkezési szódabikarbónából mosó szóda lesz, ami nagyon ártalmas az egészségre. Ezt egy kémikustól olvastam régebben, azóta nem használom csak arcmosásra, és bőrradírnak. Ettől még ez a kenyér egész jó lett, de mellé megtanulom a kovász készítést is.
    Köszönöm a receptet. 🙂

  4. Juditka says:

    Kedves margó!
    Most találtam ezt a remeknek tűnő kenyér receptet, és máris megsütném. Az gondolkodtatott el, vajon miért kell bele cukor? Az élesztő megsegítésére szokott kelleni, de ebben nincs. nem lenne elég a só? Én amúgy is csak eritritet használok, nem tudom az jó lenne-e.

  5. Örülök, készülök még kenyérféléket feltenni 🙂

  6. Rupáner-konyha says: (előzmény @Szalay Zsuzsa)

    Nagyon szívesen, szívből örülök, hogy jól sikerült 🙂

  7. Szalay Zsuzsa says:

    A recept tökéletes! Ma elfogyott itthon a pékáru és kerestem egy gyors készítésű kenyeret, így kerültem ide. Én 80% teljes kiőrlésű, 15 % rétes, és 5% fehér lisztből készítettem. Több sót és kicsit kevesebb vizet használtam. Illetve raktam bele magkeveréket, és a tetejére is. Az eredmény pazar lett. Nagyon köszönöm!!!

  8. Prisca Killyénfalvi says:

    Ez a recept nagyon jó! Tetszik,hogy pohárban is meg vannak adva a mennyiségek.Kétszer már megcsináltam.Tönkölylisztből,kefirrel és a tésztába mindenféle magot kevertem,pl. tökmag,chia mag,lenmag,napraforgó mag,szezám mag…de bármilyen egyéb ízesítőt is elbír.Nekem a sütési idő inkább 40 perc mint 30.Ilyen hasznos receptnek továbbiakban is nagyon örülnék. Köszönöm

  9. Kati58 says:

    Nekem nagy edényem van akkor dupla adagot vegyek

    Köszönöm a segítséget

  10. Erika Klaj says:

    Nagyon köszönöm a receptet,életmentő volt!!

  11. Rupáner-konyha says: (előzmény @Jade Ducretot)

    Nagyon örülök, hogy jól sikerült, remélem még sokszor sütöd még megilyen örömmel 🙂

  12. Jade Ducretot says:

    Kedves Margó!
    Életem első saját kenyere ezen recept alapján készült el nemrég. Teljes kiörlésű lisztet és magokat is tettem bele. Isteni lett, köszönöm a receptért 🙂

  13. Rupáner-konyha says: (előzmény @tricky)

    Nagyon örülök, hogy ennyiféleképpen működik 🙂 Szép napot: Margó

  14. tricky says:

    Üdv! Én próbáltam teljes kiőrlésű búzaliszttel, illetve zabliszttel is, volt, hogy 100%-ban, volt, hogy keverve a klasszikus fehér liszttel. Mind működik.
    Az alaprecepttel nekem is elég folyós a massza, ezáltal inkább lapos kenyereim szoktak születni. Máshogy kell emiatt szeletelni, ennyi.
    Hozzáteszem: nagyon albiban lakom, nincs ilyen kicsi sütőedényem, se mérlegem…

  15. Eta Horváthné says: (előzmény @Rupáner-konyha)

    Értem és sajnálom. De a választ azért köszi! 🙂
    (Hátha valakinek van ötlete. 🙂 )

  16. Rupáner-konyha says: (előzmény @Eta Horváthné)

    Kedves Eta, nekem sajnos semmi tapasztalatom a barnább változattal kapcsolatban, és még olvasói visszajelzést sem kaptam ezzel kapcsolatban. Én úgy gondolom, hogy elvben működnie kéne 🙂 Szép estét: Margó

  17. Rupáner-konyha says: (előzmény @Rácz Jolán)

    Kedves Jolán, természetesen hálásak vagyunk a jó tanácsért 🙂 Én egyszerű fehér lisztből szoktam készíteni, és eddig mindig sikerült, függetlenül a liszt márkajelzésétől. Nagyon örülök, hogy szereti az itteni recepteket, én is örömmel próbálom majd ki az Ön által megadott receptet. Köszönettel: Margó

  18. Eta Horváthné says:

    Üdv. mindenkinek!
    Egy kedves ismerősöm ajánlotta a receptet fb-on. A magam részéről viszont inkább a barnább kenyereket kedvelem. 🙂 Van ennek a receptnek olyan változata is? 🙂
    Köszi a választ előre is! 🙂

  19. Rácz Jolán says:

    Kedves Mindenki!Remélem Rupáner nem haragszik meg rám, hogy a saját oldalán adok tanácsot azoknak akiknek nem sikerült. Túl nagy a kenyér, és nem kell bele víz, legalábbis az én receptem szerint!
    25dkg liszt,1 teás kanál szódabikarbóna,2,5dl joghurt,2 teás kanál cukor, só. a többi ugyanaz , mint Rupáner receptjében. Sok lisztet kell a ragacsos tészára szórni, gyorsan megformázni, és ha átemeltem a tepsibe(!)még megszórom, és nagyon éles késsel gyorsan megkeresztelem. Sütőpapírra pár csepp olajat teszek akkor nem ragad oda.Nagyon hálás recept, ha gyorsan kell a vendégeinknek csülkös cipó, akkor mindig ehhez a recepthez nyúlok. Sülés után picit sárgás a belseje, és szokatlan az illata, különösen melegen, de nagyon finom, és gyönyörű! Egyébként nagyon szeretem a Rupáner receptjeit, lehet az Ő lisztjének magasabb a sikértartalma.

  20. Örülök, hogy jól sikerült a kenyér 🙂

  21. Kedves Éva! Nagyon szívesen 🙂 Szép estét: Margó

  22. Rupáner-konyha says: (előzmény @Zuzy Zsu)

    Kedves Zsu! Nem tudom, hogy mi lehetett a baj, arra tudok tippelni, hogy túla nagy edényben készült, és szétterült. De, hogy a színe mitől lett barna, hát nem tudom 🙁

  23. Zuzy Zsu says:

    Kész lett a kenyerem, kicsit lapos, és érdekes módon szinte ugyanolyan barnás a belseje, mint kívül a héja, pedig sima fehér lisztből sütöttem. Vajon miért? Itt már többen elkészítették, legalábbis a hsz-ekben olvasott dícsérekből ezt szűrtem le -, kíváncsi lennék, nekik milyen színű lett a belseje, vagy csak nekem szineződött be?
    Ízre nem rossz, 1x elmegy.

  24. Zuzy Zsu says:

    Kedves Margó!
    Ebben a pillanatban kevertem össze és tettem sütőbe a kenyérnek valót, rém kíváncsi vagyok, mi sül ki belőle.
    Nekem a megadott mennyiségekkel nagyon folyós lett a tésztája, pedig sűrűbb kefírrel készítettem, de galuska tésztánál folyósabb állaga volt. Tettem még hozzá lisztet, ezzel valamennyire “formába” hoztam, de bevágni sem sikerült a leírtak alapján, csak összemaszatolni a kést.
    Többféle recepttel próbálkoztam már, mindenhol a folyadék mennyiségével volt gondom, (sok) pedig mércés pohárral pontosan kimérem.

  25. Éva Simon Bognárné says:

    Margó ! Nagyon köszönöm , finomak a recepteiddel sütött ételek !

  26. Éva Simon Bognárné says:

    Margó ! nagyon fincsi recept , és a kenyér is isteni ! köszike !

  27. Zsuzsa Ambrus says:

    Igazad van, és én szeretek kísérletzeni. Az élesztős, teljes kiőrlésű kenyereket is mindig kevert lisztekkel sütőttem (tehát fehér liszt is van benne), miért ne menne így is. Köszi!

  28. Rupáner-konyha says: (előzmény @Zsuzsa Ambrus)

    Kedves Zsuzsa! Nagyon örülök, hogy jól sikerült 🙂 Nem tudom, hogy működne-e teljes kiőrlésű liszttel, nincs tapasztalatom, de egy próbát megér. Szép hétvégét 🙂

  29. Zsuzsa Ambrus says:

    Kedves Margó!
    Szuper a recept, szuper lett a végeredmény is, köszönöm.
    Kérdésem: szerinted teljes kiőrlésű vagy rozsliszttel is működne?
    Zsuzsa


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!