Rupáner-konyha

Bögrés császármorzsa – 15 perc alatt a fenséges klasszikus

P1040320

A császármorzsát szinte mindenki szereti, nem is csoda, hogy Ferenc József is megnyalta utána mind a tíz ujját, innen ered az elnevezés. Hiszen a császári pár kedvenc édessége volt.
Boldogságos békebelei időket idéz, ráadásul ez egy turbó változat, ahol azzal csalunk, hogy a darát forró tejbe tesszük, így nem kell órákig pihentetnünk a tésztát, hanem azonnal süthetjük. Olcsó, egyszerű, laktató mégis könnyed a smarni, aminek házias ízélményét a zsíron pirítás adja. Fenséges édesség, ami eteti magát, vagyis igazi egyszer volt, hol nem volt desszert egy kastélyból 🙂

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂

Hozzávalók 2 személyre:

– fél bögre búzadara
– fél bögre liszt
– 1 bögre tej
– 2 tojás
– pici csipet só
– egyharmad bögre cukor
– egy csapott evőkanál zsír

1. A tejet a mikróban egy műanyagtálban felforrósítjuk. Vagy tűzhelyen egy fazékban.
2. Míg melegszik szétválasztjuk a tojás fehérjét és a sárgáját. Én a fehérjét egy kisebb tálba szoktam tenni, a sárgákat egy pohárba.
3. A forró tejbe belekeverjük a lisztet, a búzadarát, a cukrot és a sót.
4. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük.
5. A zsírt egy serpenyőben feltesszük kb. 4-es fokozaton melegedni.
6. Míg melegszik, addig gyorsan belekeverjük a sárgákat a tésztába, majd hozzáforgatjuk a habot is.
7. Már önthetjük is az egészet a serpenyőbe. Egy-két perc után egy lapáttal fordítsuk át. Folyni fog és szakad is, nem kell vele foglalkozni. Ha aranyszínű alul, akkor jó.
8. Ismét hagyjuk egy két percig sülni, aztán a lapát és egy élesebb fakanál segítségével szaggassuk szét, hogy a tészta közepe is átsüljön.
9. Kevergessük, és ha már szép egyenletesen átsült, akkor húzzuk félre a serpenyőt, vagy szedjük ki egy tálba.
10. Porcukorral meghintve vagy híg baracklekvárral tálaljuk.

P1040324

Jó étvágyat 🙂

Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Kedves Éva mama örülök, hogy jól sikerült, mi is imádjuk, épp holnap készülök csinálni 🙂 Nagyon szívesen, szép napot: Margó

  2. Andrásné Hajgató says:

    Kedves Margó!!!
    Megcsináltam a császármorzsát. Hát ez nagyon jól sikerült.A papával meg is ettük, és a vacsorának bucsút mondtunk mára.Máskor is így fogom csinálni.Köszönöm csoda jó lett. Éva mama

  3. Rupáner-konyha says: (előzmény @Skoda Gábor)

    Kedves Gábor! A smarni, a császármorzsából (Kaiserschmarrn) eredő jövevényszó, olyan akár a tejespite, aminek nagyon sokféle elnevezése, és elkészítési variációja ismert 🙂 A smarni úgyanígy a császármorzsa is egyben, még akkor is, ha grízes változat 🙂

  4. Skoda Gábor says:

    Nem vagyok egy konyhaművész de mivel a smarni a kedvencem egy dolgot hozzáfűznék: A smarni és a császármorzsa hasonló ugyan, de nem egy és ugyan az az étel…

  5. Olasz Sándor says:

    köszi, a recept kiváló tényleg gyors ami egy férfinak a konyhában fontos ,mert nem szeretünk ott lenni,tökéletes lett pirításkor reszelt mogyoró megtoltam meg rum aroma kapott perfekt lett, a többi recept lassú és közel se ilyen jól sikerült,tehát köszönöm és további gyors recept várok,Sándor

  6. Rupáner-konyha says: (előzmény @Magyaredit Hun)

    Hű, nem tudom, mi történhetett, valami nekem nem stimmel 🙁 Mennyi tejhez mennyi szárazanyag ment?

  7. Magyaredit Hun says:

    Szia, en is most csinaltam meg eppen…nekem ehhez a mennyisegu tejhez a szaraz anyag olyan suru masszat csinalt, hogy alig tudtam a sargajat hozza keverni, a feherjet meg felesleges volt felverni mert mire hozzaforgattam ehhez a suru masszahoz semmi nem maradt a habbol…meg a kanalrol is alig jott le olyan suru volt! Adtam, hozza 1/2 bogre tejet, es igy mar konyebb volt dolgozni vele, de szerintem dupla annyi tej kellene mint ami meg van adva, hogy a griz meg tudjon benne dagadni…nekem sules utan kemeny kis galuskak voltak es a griz sem fott meg benne rendesen.

  8. Rupáner-konyha says: (előzmény @Vivien Kovács)

    Nagyon szívesen 🙂 Szép estét: Margó

  9. Vivien Kovács says: (előzmény @Rupáner-konyha)

    Köszönjük szépen, arra vált! Évek óta rengeteg receptet kipróbáltam, mármint császármorzsát, és ez nagyon bevált! Köszönöm!

  10. Rupáner-konyha says: (előzmény @Mária Galambné)

    Remélem jól sikerült a sütögetés 🙂

  11. Rupáner-konyha says: (előzmény @Vivien Kovács)

    Örülök Vivien, hogy bevált a recept 🙂 Kedves egészségetekre 🙂

  12. Vivien Kovács says:

    Én el is készítettem, valóban 15 perc, és ISTENI!!!!!

  13. Mária Galambné says:

    MEGYEK ÉS DESSZERT VACSI UTÁNRA ELKÉSZÍTEM


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!