Rupáner-konyha

Bögrés mézeskalács – rögtön puha, rögtön süthető!

IMAG0741

Ez a tészta egy álom! Annyira könnyű vele dolgozni, hogy az elképesztő. A gyúrása valószerűtlenül gyorsan megvan, a végeredmény pedig egy olyan vaj puha, könnyen nyújtható tészta, ami nem ragad.
Döbbenet:-) Pláne azok után, hogy mennyi receptet megszenvedtem már. És tíz perc sütésidő után valóban pihe-puha mézes fűszeres kalácsokba haraphatunk, ami nem émelyítő, hanem éppen kellemesen édes. És így is marad a kekszes dobozban, ameddig meg nem esszük 🙂 Egy a titka, szigorúan be kell tartani a TÍZ perces sütési időt!!! Nem szabad tovább sütni!

100-150 darab mézeskalács lesz belőle, attól függően, hogy mekkora formákat használunk.

Az eredeti recept “Puha mézes” néven jelent meg a Rama, Karácsonyi sütemények című könyvében. Természetesen nem bögrésen, csak én bögrésítettem, és került még szódabikarbóna a tésztába, ami a tökéletes, bombabiztos puhaságot biztosítja 🙂

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre 🙂

Hozzávalók:

– 8 bögre finomliszt (pont 1 kg)
– másfél bögre porcukor (30 dkg)
– 3 teáskanál szódabikarbóna
– 1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék (vagy fahéj és szegfűszeg keveréke fele-fel arányban)
– 30 dkg margarin vagy vaj (én margarint is használtam már hozzá, azzal is puha maradt)
– 1 bögre méz (2,5 dl)
– 3 tojás

1. A lisztet, a porcukrot, a fűszert és a szódabikarbónát egy nagy tálban összekeverjük.
2. Ezután hozzáadjuk az enyhén megolvasztott margarint. Nálam ez úgy nézett ki, hogy mikróban egy picit megpörgettem a a felkockázott margarint, és kivettem, mikor éppen hogy elkezdett megolvadni. A méz és a tojások szintúgy mehetnek a tetejére.
3. Ekkor fogunk egy villát, és az egészet átkavarjuk. Én addig kevertem, míg úgy nagyjából összekeveredett a liszt a ragacsos anyagokkal. Ez egy percemet vette igénybe legfeljebb 🙂
4. Ekkor kézzel egynemű tésztává gyúrtam, majd három egyenlő részre osztottam.
5. Ezután az első adag tésztát jól lisztezett deszkán kinyújtottam kb. egy centi vastagra (lehet kevesebb is, de így olyan pufik lesznek), majd tetszőleges formákat szaggatunk süteménykiszúróval a tésztából.
6. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket, és 180 fokra előmelegített sütőben (alul-felül sütés), pontosan tíz percig sütjük őket. Tíz perc, semmiképpen sem több! Ne kapjon színt az alja semmiképp, inkább még a tíz perc előtt vegyük ki próbára, még nyersnek tűnik, mikor kivesszük, de nem az, egy-két perc, és megszilárdul.

Jó étvágyat! 🙂

Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. B.Anita says:

    Nagyon szépen köszönöm a receptet! Másodszor sütöttem meg, és nagyon szeretjük!Puha, omlós, isteni! A receptet mentettem! Boldog Új Évet Kívánok!

  2. Klau Hegedüs says:

    Isteni finom, gyors, és puha. Bátran ajánlom mindenkinek. Én most csináltam először, de a páromat és engem is megfogott. Karácsonyra viszek a családnak is. Nagyon szépen köszönöm ezt az isteni receptet! 🙂

  3. Varga Gróf Mónika says: (előzmény @Kormányosné Zsuzsa)

    Köszönöm a receptet,megcsináltam,isteni finom,és puha.A legjobb 🙂 Könnyű volt vele dolgozni.Családnak nagyon ízlett! Kellemes ünnepeket kívánok! 🙂

  4. Kormányosné Zsuzsa says: (előzmény @Szabóné Lakatos Nóri)

    szia!
    én is fél adagot készítettem ma, egy nagyobb méretű tojást tettem bele, tökéletes lett a tészta 🙂
    Lentebb egyébként írta Margó is, hogy vagy egy nagyobb vagy két pici tojást kell belerakni 🙂

  5. Kormányosné Zsuzsa says:

    Szia!

    Életemben nem sütöttem még mézeskalácsot, most a gyerekek kedvéért rávettem magam. Rengeteg receptet megnéztem, végül a tied mellett döntöttem. Nos nem bántam meg! Annyira finom a végeredmény, hogy nem tudjuk abbahagyni az evését! Nem is írókáztuk, mert nem akarjuk vele elrontani az ízét 😀 4,5 éves kislányom kijelentette, hogy még soha nem evett ilyen finom mézeskalácsot! Ami cuki, mert még soha nem evett ezelőtt 😀 De jelentem egyetértek vele, pedig én már ettem párat 🙂
    A tészta is hihetetlen jó, könnyű vele dolgozni és pikk pakk össze lehet állítani, nem ragad, könnyű nyújtani, szaggatni és nagyon szépen sül.
    Az biztos, hogy ezentúl minden karácsonykor lesz nálunk mézeskalács, de csakis e recept alapján! Köszi az egész család nevében!!!
    Boldog, békés karácsonyt kívánok!

  6. Ági54 says:

    Nagyon köszönöm a receptet. Sok mézest sütöttem már, de ilyen gyors, isteni puhát még sohasem. Szerintem karácsonyig belefér még egy dupla adag is.

  7. Ági54 says:

    Nagyon köszönöm a receptet. Sok mézest sütöttem már, de ilyen gyors, isteni puhát még sohasem. Szerintem karácsonyig belefér még egy dupla adag is.

  8. Szabóné Lakatos Nóri says:

    Kedves Margó!

    Még sosem sütöttem mézest, de szeretném idén kiprobálni, viszont úgy gondoltam először fél adaggal próbálkoznék. Viszont a tojással gondban vagyok, mert másfél tojást elég nehéz lenne összehozni. Szerinted jó az úgy, ha 2 tojást teszek bele? Köszönöm előre is 🙂

  9. Dalma Komoroczki says:

    Szia! Azt szeretném kérdezni, hogy az összetevőknél “vaj” alatt sütőmargarint értesz? Vagy valami mást szoktál használni?
    A mézet is szoktad olvasztani/melegíteni vagy az szobahőmérsékletű állapotában mehet a tésztába? Előre is köszönöm!üdv: Dalma

  10. Annamária Molnárné Kovács says: (előzmény @Pápai Erzsébet)

    Kedves Erzsébet!

    A 180 fok az a közepes láng kb., de sütő függő. (Ha ez jobban segít, én ezen a fokon szoktam az oldalast sütni.) És ha régi típusú a sütője, akkor középre rakja a tepsit, nehogy lekapja az alját a sütő. Remélem tudtam segíteni. 🙂

  11. Pápai Erzsébet says:

    Nagyon jól hangzik, hogy 180 fokon, alul felül sütéses sütőben 10 percig, de mi a helyzet akkor, ha nekem régi gázsütőm van. Fogalmam sincs, hogy hány fok a nagy láng és a kis láng. Akkor meddig süssem szerintetek? Régi Karancs gázsütőm van, de nincs rajta 8 fokozat, semmi ilyesmi. Csak nagy láng, kis láng, és persze közé be tudom lőni, csak fogalmam sincs az hány fok.

  12. Miklósné Harsanyi says:

    Ez ugye a svéd mézes csak ott 80 dkg a liszt egyebekben megegyezik.
    Tényleg nagyon finom és ajánlom mindenkinek hogy tényleg tartsa be a sütési idöt mert különben
    kiszárad és keksz jellegü lesz,Én igy is jártam már.Na persze igy is elfogy mert tényleg finom

  13. Julianna Antal says: (előzmény @Ancsika1979)

    Kedves Margó
    Isteni ez a recept,ép most vettem ki az első tepsivel,nagyon finom lett
    Köszönöm

  14. Ancsika1979 says:

    Kedves Margó! Megsütöttük a gyerekekkel a mézeskalácsot. Nagyon finom és puha lett.Ezentúl ezt fogom sütni.:)

  15. Kedves Zsuzsa, veled együtt örülök én is, Nektek is örömteli ünnepnapokat és nagyon boldog új évet 🙂

  16. Rupáner-konyha says: (előzmény @Anikó Vörös)

    Szia, akkor túlsült legközelebb néhány perccel hamarabb kapd ki a sütőből 🙂 De ha almaszeletekkel beteszed dobozba, pár óra és puha lesz, utána vedd ki az almákat 🙂

  17. Rupáner-konyha says: (előzmény @Krisztina Jakab)

    Nagyon szívesen, szívből örülök, hogy jól sikerült 🙂

  18. Rupáner-konyha says: (előzmény @Loczki Klaudia)

    Szia, kicsit nehezebb lesz vele dolgozni, mert jobban reped majd…

  19. Rupáner-konyha says: (előzmény @ZsuzsaB)

    Nagyon szívesen, szívből örülök, hogy jól sikerült, további jó sütögetést 🙂

  20. Nagyon szívesen, veled örülök én is, Nektek is szép, örömteli ünnepnapokat kívánok, és nagyon boldog új évet 🙂

  21. Rupáner-konyha says: (előzmény @Noemi Kovecsi)

    Én is örülök, hogy jól sikerült, egészségetekre 🙂

  22. Rupáner-konyha says: (előzmény @Szilvia Sánta)

    Szuper, örülök, hogy jól sikerült 🙂

  23. Rupáner-konyha says: (előzmény @Varga Ilona Éva)

    Kedves Ilona, Neked is örömteli ünnepnapokat és boldog új évet kívánok, örülök, hogy a süti jól sikerült 🙂

  24. Varga Ilona Éva says:

    Kedves Margó, köszönöm a receptet. Jelentem a végeredmény egy ízletes, finom illatú sütemény 🙂 Kívánok Boldog Karácsonyt!

    (többen is kérdezték, hogy lehet-e pihentetni ezt a tésztát sütés előtt, nos a válaszom, hogy nem érdemes, ill. ha pihentetve van a tészta, akkor inkább egy mézes puszedli típusú keksz lesz a végeredmény. Ezt azért tudom, mert az első adag pihent nálam egy órát, a második adag azonnal ment a sütőbe)

  25. Szilvia Sánta says:

    Isteni lett! Nagyon finom puha, és gyorsan megvan. Először sütöttem mézeskalácsot, de ezentúl nem is próbálok ki másik receptet 🙂

  26. Noemi Kovecsi says:

    Tényleg nagyon jól sikerült a tészta (sütemény) fincsire puhára. Igaz az elején 10 percet hagytam és az elsők odaégtek, de ez már a sütőm hibája. Szegény régi. Nagyon örvendek, hogy ezt a receptet választottam. 🙂

  27. Éva Ácsné Dóczi says:

    Köszi a receptet!Nagyon jó! Úszom a boldogságban és a finom illatfelhőben 🙂 Áldott, kegyelmekben gazdag karácsonyt! 🙂

  28. Bognárné Babicz Valéria says:

    Kedves Margó!
    Az lenne a kérdésem, hogy kb. hány napig áll el?

  29. ZsuzsaB says:

    Köszönöm az isteni receptet, lányom iskolájában a karácsonyi vásárra készítettem egy jó nagy adagot és mind elfogyott, a gyerekek és a tanárok is dícsérték, és mindenki a receptet követelte 🙂

  30. Krisztina Despotović says:

    Szuper lett, köszi a receptet. Életemben először készítettem és jól sikerült, finom puha lett. Viszont jó nagyra dagadt 🙂 megeszek 1-2 darabot és máris untig elég. Fél adagot készítettem, de így is valószínű, hogy jó pár napon keresztül fogjuk enni. Nem számoltam, hány darab lett, de minimum 60. 🙂

  31. Loczki Klaudia says:

    Sziasztok
    Be kevertem az anyagot
    De ma nem tudom kisütni nem lessz semmi baja ha holnap vagy holnap után sütöm ki ???
    Hüttöbe tetem

  32. Krisztina Jakab says:

    Nagyon szépen köszönöm a receptet!!!
    Tényleg évek óra kísérleteztem eddig, de úgy látszik itt a tökéletes recept!
    Még soha nem töltöttem ilyen kevés időt a konyhában, hogy elkészítsem ez a sütit… de most ennek is eljött ez ideje :))) Köszönöm

  33. Anikó Vörös says:

    Szia 🙂 Meg csináltuk ezt a recidet is,köszönjük. Tényleg egyszerű,gyorsan sül és hatalmas adad,de !! Frissen tényleg puha viszont amint kisült megkeményedett mint egy háztartási keksz :O Mi a teendő ???? Le cukormázaztuk…tegyem ételhordóba vagy a szekrény tetejére ????

  34. Sipiczki Zsuzsanna says:

    Kedves Margó!
    5 éve próbálkoztam mézeskalács sütésével. Sajnos az eddigi kísérleteim kudarcba fulladtak. Úgy éreztem, hogy feladom, mígnem rátaláltam a receptedre. A Végeredmény: MENNYEI!! Megtörted az átkot!! 🙂 Mikor életem párja meghallotta, hogy idén is ki akarom próbálni, azt mondta- Na, neee!!De amikor elkezdtem sütni és kisült az adag, azon melegébe elkezdte falni az isteni pihe-puha omlós mézessütiket! 🙂 Ezek után csak így fogom csinálni és kinyomtattam Édesanyámnak és Anyósomnak, hogy próbálják csak ki! 🙂

    Áldott, békés karácsonyt kívánok Neked és Családodnak! 🙂

  35. Tímea Pallagi says:

    Isteni lett! Valóban puha, omlós mézeskalások lettek! S rengeteg!
    Nagyon szépen köszönöm!

  36. Rupáner-konyha says: (előzmény @Hudi Kata)

    Nagyon szívesen, örülök, hogy jól sikerült 🙂

  37. Rupáner-konyha says: (előzmény @Vitéz Kata)

    Vagy kettő pici vagy egy nagyobb tojás 🙂 Jó sütögetést 🙂

  38. Rupáner-konyha says: (előzmény @Viky Vic)

    Hű, hát ezt nem tudom, bármennyire is szeretnék, ebben semmi okosat nem tudok mondani 🙁 De egy próbát megér szerintem…

  39. Viky Vic says:

    Vajon mikroban sutheto? Sajna meg nincs gazsutom es nagyon szeretnek addigis sutni…. Ha igen, mennyi ideig? Elore is koszi! ( surgos)

  40. Judit Szabados Templ says:

    Megcsináltuk a gyerekkel,puha,nagyon finom! Köszönjük a receptet!

  41. Vitéz Kata says: (előzmény @Hudi Kata)

    Sziasztok! Kipróbálom én is (tavaly a mézes puszedlit csináltam erről az oldalról, isteni lett! 🙂 ), szerintetek ha fél adagot készítek mehet bele 2 tojás? A többi hozzávaló, ahogy nézem könnyen felezhető…Köszönöm! 🙂

  42. Hudi Kata says:

    Szuper jól sikerült! Köszönöm a receptet! 😀

  43. Rupáner-konyha says: (előzmény @Rupáner-konyha)

    Nem ezer, száz, egy nullával többet sikerült :-))))))))))))))

  44. Rupáner-konyha says: (előzmény @Dominika Janosi)

    Kb. 1000-150 db. a kiszúró nagyságától függően 🙂

  45. Ildikó, nagyon szívesen, örülök, hogy bevált 🙂 Szép napot: Margó

  46. Szegedi Ildiko Anna says:

    Isteni finom lett a mezes. mar sok receptet is kiprobaltam az evek soran de eddig ez a legjobb. ezutan csak ezt sutom. koszonom.

  47. Rupáner-konyha says: (előzmény @Dominika Janosi)

    Kb. 100-150 darab, a kiszúró forma méretétől függően 🙂

  48. Dominika Janosi says:

    Korubelul hany darab jon ki belole????

  49. Nanica Jánosi says:

    Szia! Köszönöm. Tegnap elkészült minden gond nélkül. Nagyon finom és puha. 🙂 És tényleg jó sok lett belőle.

  50. Bárány Sándor says:

    Vészhelyzet!!! nem áll össze a tészta!!!

  51. Beatrix Kasléder says:

    És a tészta sütés előtt nem kell pihenjen?:)

  52. Dénesné K. Gabriella says:

    Nagyon jó recept. A férjem nem nagyon szereti a mézeskalácsot, de ez még neki is ízlik 🙂
    Köszönöm 🙂
    Kellemes Ünnepeket!

  53. Henrietta Pardiné Illés says:

    Kedves Margó!
    Isteni finom lett!Imádják a gyerekeim és a férjem is. Köszönöm a receptet!:))

  54. Varga Viktória87 says:

    Ez a recept egyszerűen nagyszerű! Életemben először csináltam mézeskalácsot és tökéletes lett! Köszönöm! Békés boldog Karácsonyt kívánok! Viki 🙂

  55. Henrietta Molnár says:

    Most végeztem 😀 Isteni lett köszönöm 🙂

  56. k.dani95@citromail.hu says: (előzmény @Adrienn Baliga)

    Most lettem készen! 🙂 Nagyon szuper lett örülés van!!!! 🙂

  57. Sike Ferencné Tündi says:

    Kedves Margó!
    Mostanában elég sokat nézegettem,böngésztem az oldaladon.Mert hát sütni-főzni én is nagyon szeretek.De idő hiányában mindig keresem a recepteket,amivel ugyanolyan fincsi kajákat csinálhatnék.És itt “jöttél”a képbe.A hét elején kipróbáltam a bögrés kakaós sütit,amit a párom nagyon díjazott!!!Ma pedig a bögrés mézes kalács!Istenien sikerült+ még kid dió- és mandula darabkákkal bolondítottam meg!FANTASZTIKUS!!!!Pedig (nem hiszed el???) de már rengeteg receptet próbáltam:mind kemény volt,megenni sem tudtuk.Úgyhogy::Sütögetek tovább az oldaladról,hogy a családomnak nagy örömöt szerezzek!Kellemes Ünnepeket kívánok!

  58. Szia Viki, gyanítom, hogy túlsült a süti, milyen sütőben készült, légkeverésesben? De sebaj, dobja a zacskóba néhány cikk almát pár órára, attól szépen visszapuhul majd. Békés, szép ünnepeket kívánok 🙂 Margó

  59. Rupáner-konyha says: (előzmény @Barati Zsófia)

    Épp most írták nekem, hogy jól sikerült teljes kiőrlésű lisztből is, úgyhogy bátran 🙂

  60. Rupáner-konyha says: (előzmény @Dóra Schmeidl)

    Kedves Dóra,
    ezt nem kell pihentetni, azonnal süthető a gyúrás után 🙂 Jó sütögetés, drukkolok, hogy jól sikerüljön 🙂

  61. Szia, nem baj, tegyél bele fahéjat és szegfűszeget fél-fél evőkanállal 🙂

  62. Rupáner-konyha says: (előzmény @Andrea Zavaczky)

    Erre nagyon kíváncsi voltam, köszi 🙂

  63. Kedves Mária, örülök, hogy bevált a recept, biztos fűszeresebben is nagyon finom 🙂

  64. Rupáner-konyha says: (előzmény @Ili Pintér)

    Egy bögre liszt az 12,5 dkg, így csak egy kiló. A deci megtévesztő egy picit. Jó sütögetést: Margó

  65. Rupáner-konyha says: (előzmény @Adrienn Baliga)

    Adrienn, kisebb lángon kell sütni, és inkább csak hét percig az elsőt. Akkor vedd ki, ha nem folyós már a tészta, csak nagyon-nagyon puhának tűnik, akkor már jó. A hűléstől fog egy picit szilárdulni még 🙂

  66. Rupáner-konyha says: (előzmény @Miklósné Binder)

    Nagyon szívesen kedves Margó, majd várjuk az eredményt 🙂 Jó sütögetést kívánok: Margó

  67. Miklósné Binder says:

    Köszönöm a finom receptet,a lisztnél én is vaciláltam,remélem jó lesz,majd megírom ha elkészült.Köszi Margó

  68. Adrienn Baliga says:

    Régi sütőben ami csak alól süt abban is 10 perc??

  69. Ili Pintér says:

    A 8 bögre liszt az 2 kg. Most 1 kg vagy 8 bögrével csináljam? köszönöm

  70. Maria Balintne Kovacs says:

    Már többször megsütöttem… Isteni!!! Én 2 csomag mézeskalács fűszerkeverékkel csinálom. / 1 csomag fél kg liszthez/ Kevésnek találtam az egy evőkanál fűszerkeveréket!!

  71. Tímea Mészárosová says:

    Sziasztok, ha nincs mezeskalacs fuszerkeverekem az nagy baj?

  72. Dóra Schmeidl says:

    Kedves Margó!
    A sütigyáras recept szerint a tésztát pihentetni is kell. A te változatodban ezt nem láttam. Ezek szerint begyúrás után rögtön süthető?

    Egyik éven a sütigyár receptje szerint sütöttem, és nagyon “gumis” lett a tészta, nehezen volt nyújtható. Ezért keresek most egy tuti receptet.
    Segítségedet előre is köszönöm.

  73. Barati Zsófia says:

    Teljeskiőrlésű liszttel is jó lesz vajon?

  74. Boros Renáta says:

    mindig sietek, szóval ezt a receptet Nekem találták ki, legalább a kimérés gyorsan megvan, kipróbálom 🙂 már nagyban zajlanak a karácsonyi előkészületek, úgy szeretem. ha ti is sokat süttök/főztök, és lesz használt sütőolaj, gyűjtsétek össze, és vigyétek el a kijelölt Mol töltőállomásra. jó dolog, hogy ne a lefolyóba öntsük… http://glurl.co/b-olaj

  75. Viktória Nyulászné Vad says: (előzmény @Rupáner-konyha)

    SZIASZTOK!
    VASÁRNAP MEGCSINÁLTUK FÉRJEMMEL, ELÉG NEHEZEN ÁLLT ÖSSZE, MINDEN SZABÁLYOSAN TÖRTÉNT PEDIG…..
    NYÚJTÁSKOR A TÉSZTA SZÉLE ELÉGGÉ REPEDT…DE TUDTUNK VELE DOLGOZNI….
    MELEGEN FINOM PUHA VOLT, DE AMINT KIHŰLT NAGYON HAMAR KEMÉNYEDNI KEZDETT.
    ZACSIBA TETTÜK, HÁTHA PUHUL…, DE A MAI NAPIG, 4 NAPJA…., NEMIGAZÁN PUHUL….
    MIT TEHETNÉK??? KÖSZÖNÖM, HA VÁLASZOLTOK! VIKI

  76. Rupáner-konyha says: (előzmény @Elek Marika)

    Kedves Marika, nem tudom, hogy mi lehetett a gond, a bögre 2,5 dl volt? A méz nem volt esetleg kristályos? Örülök, hogy jól sikerült a viszontagságok ellenére is 🙂

  77. Rupáner-konyha says: (előzmény @Takács Tímea)

    Kedves Tímea, itt azt hiszem jelentősége van a szódabikarbónának, én inkább azt javasolnám. Attól levegősebb, könnyebb lesz, mint a sütőportól.

  78. Rupáner-konyha says: (előzmény @Mónika Kállai)

    Mónika, szuper, nagyon örülök 🙂 Eszembe sem jutott, hogy mindjárt puszedlivé is lehet alakítani 🙂

  79. Rupáner-konyha says: (előzmény @Orsolya Kacso)

    Kedves Orsolya, örülök, hogy jól sikerült, a szódabikarbóna csökkentésével előfordulhat, hogy kissé tömörebbek lesznek a sütik, de egy próbát mindenképpen megér 🙂 Jó sütögetést: Margó

  80. Nagyon szívesen, örülök, hogy jól sikerült 🙂

  81. Elek Marika says:

    Kedves Margó!
    Ma megsütöttem a mézeskalácsot, életemben először, az íze isteni.
    Mindent úgy csináltam, ahogy leírtad, de nekem a tészta nagyon száraz volt, alig tudtam dolgozni vele.Mit csinálhattam rosszul? Margarin picit megolvasztva, de így is megdolgoztatott.
    A végeredmény fenséges, bár szerintem még fél kanál mézeskalács fűszert el bírna. Köszönöm a receptet és a tanácsaidat.
    Üdv. Marika

  82. Takács Tímea says:

    Kedves Margó! A szódabikarbóna helyett használhatok sütőport is? Van jelentősége hogy melyiket használom vagy ugyanaz lesz az eredmény?

  83. Nagy Krisztina says:

    Mindenkinek csak ajánlani tudom! Én most sütöttem először mézeskalácsot, ez volt az első recept amit kipróbáltam, és ez az igazi!

  84. Mónika Kállai says:

    Szuper lett a tészta. Íze és állaga is jó. Miután a gyerekek megunták a szaggatást, ez kb fele tészta a többit átalakítottam a bögrés puszedlire ez is szuper lett. Már száradnak, de lehet nem tart ki karácsonyig ahogy fogy.

  85. Orsolya Kacso says:

    Kedves Margó!
    Isteni ez a recept, sok ideje próbálkoztam már mindenféle változattal, de ez a legjobb.
    Állatka formákat vettem a fiamnak és az történt, hogy annyira szépen felnőttek a mezesek, hogy eltűntek az állatok :))
    Mivel szükséges a receptben említett vastagságra kinyujtsam a tésztát ahhoz, hogy a kiszurok szépen megtudják nyomtatni a szemeket-szajakat, szeretnem kérdezni, hogy vajon rontanek a süti allagan ha esetleg felére csökkentenem a szodabikarbona mennyiséget?
    Előre is köszönöm!

  86. Margaret Felszeghy says:

    Szuper recept! Köszönöm 🙂

  87. Rupáner-konyha says: (előzmény @Szili Enikő)

    Szia, a liszt fajtája egészen biztosan befolyásolja, ahol receptben nincs megjelölve a liszt fajtája, az mindig mezei, sima búzafinomlisztet takar. De, ha másik fajta, nyúlik, ragad, akkor növelni kell a liszt mennyiségét. Remélem sikerültek a kalácskák 🙂

  88. Rupáner-konyha says: (előzmény @Antalné Hamvas)

    Szia, szerintem egészen nyugodtan, lehet belőle házikó 🙂 Jó sütést-építést, én is tervezem 🙂

  89. Rupáner-konyha says: (előzmény @Nora Garai)

    Kedves Nóra,
    nagyon örülök, hogy jól sikerült, remélem, hogy a puszedli is beválik 🙂
    Szép estét: Margó

  90. Rupáner-konyha says: (előzmény @Elek Marika)

    Szia, kb. 13 dkg 🙂 Jó sütögetést és szép hétvégét 🙂

  91. Elek Marika says:

    Kedves Margó! Szeretném meg kérdezni, hogy a
    2,5 dl méz kb. hány dkg lehet? Most szeretnék a sütihez mézet venni. Köszönöm előre is!

    Ha valaki már esetleg meg mérte, szívesen fogadom az eredményt:))

  92. Kedves Margo!
    Koszonom szepen, mar elfogyott a masodik adag is…Most a puszedlidet vettem celba…;)
    Bekes Unnepeket Kivanok Nektek! 🙂

  93. Antalné Hamvas says: (előzmény @Szili Enikő)

    Kedves Margó! Szeretném kérdezni,hogy ezekből az összetevőkből mézeskalács házikót is lehet készíteni?Válaszát köszönöm.

  94. Szili Enikő says: (előzmény @Szili Enikő)

    Kimaradt: most még ragad, nyúlik, a kezemről alig akart leválni…

  95. Sziasztok! Az imént kevertem ki a tésztát a megadott mennyiségekkel.Pillanatnyilag nehezen tudom elképzelni, hogy ezt nyújtani formázni lehetne, de várok egy kicsit, háta melegek voltak a hozzávalók. Létezhet, hogy a liszt fajtája ennyire befolyásolja az eredményt? A nyagyisat használtam…

  96. Annamária Miklós says:

    Kedves Margó, szeretném a pénteki ovis bulira megsütni a mézest. Hamarabb készítsem vagy előző nap is elég? Üdv.

  97. Bernadett Mészáros says: (előzmény @Búsová Mária)

    Elkészítettem. Köszönöm, nagyon bevált. Isteni finom, karácsonyra készül majd még egy adag. 🙂

  98. Búsová Mária says:

    Nagyon tetszik ez a recept.Biztosan kipróbálom. Egyszerubb mint a klasszikus mézeskalács recept.

  99. Rupáner-konyha says: (előzmény @Nora Garai)

    Kedves Nóra, nagyon szívesen, süsd még sokszor, örömmel, és mellé meghitt, békés ünnepeket kívánok Neked 🙂 Margó

  100. Kedves Kata, nagyon örülök, szívesen, süssétek még sokszor, örömmel 🙂 Békés, meghitt ünnepeket Nektek 🙂 Margó

  101. Helló, a hagyományos sütőkről az általános tapasztalat 6-os fokozaton 7-8 perc volt 🙂 Azon a fokozaton érdemes sütni, amin a piskótát és a kevert sütiket. Remélem segítettem, üdvözlettel: Margó

  102. Nora Garai says:

    Kedves Margo! Fantasztikus ez a recept! Koszonom szepen! Az eddigihez kepest amit hasznaltam, osszemelegites, keveres gyuras, pihentetes…….Ropke ket ora alatt kesz 9 tepsi mennyei mezeskalacs 🙂

    Gazsutom van, alaposan elomelegitem, 6-os fokozaton pontosan (!) 8 percig sutom.

  103. Kata Csurgainé Laczó says:

    Kedves Margó! 🙂 Tegnap megsütöttük 6 èves nagylányommal ès szuper finom ès szuper puha lett.Nagyon ízlik az egèsz családnak.Csak ajánlani tudom mindenkinek,aki mèzeskalácsot szeretne sütni.Köszönöm a receptet. 🙂

  104. Marton Zoltánné Andrea says:

    HELLÓ!
    Többször is láttam a kommentekben a kérdést, ha valakinek régi gázsütője van, tehát csak alulról süt. Ott van-e tapasztalat a sütési időről? Választ előre is köszönöm. Üdv.

  105. Erika Silivas says:

    Nekem nagyon bevált ez a recept,tökéletesen sikerült sőt a maradekbol még egy asztaldisz is kikerekedettt…..igaz nem sütöttem 10 percig csak 7ig de igy lett tökéletes:-)ja és még az adag sem volt pontos 🙂

  106. Erika Silivas says:

    Nekem nagyon bevált ez a recept,tökéletesen sikerült sőt a maradekbol még egy asztaldisz is kikerekedettt…..igaz nem sütöttem 10 percig csak 7ig de igy lett tökéletes:-)

  107. Anita Karaiskos says:

    Egyszerű, de nagyszerű recept! Ha nem vigyázok a dobozra nem éri meg a Karácsonyt :)Köszönöm

  108. Mercédesz Dobri says:

    Én megcsináltam és nagyon jó lett. Igaz csak fél adagot csináltam probának, de igyis legalább 60 db lett. Isteni az egész család imádja.

  109. Brigi Tulkovics says:

    szia a2,5dl méz azaz egy bögre nem sok?félek hogy attol lesz kemény

  110. Andrea Buzàsi says:

    Nagyon finom lett.A gyerekek falják.:-)Mint “kezdő”nagyon örültem.ha kemény lett akkor túl sokáig sült.de erre is van megoldás:én lekvárral összeragasztottam mint a linzert.
    köszönöm

  111. Rupáner-konyha says: (előzmény @Katalin Udvari)

    Kedves Kati, hónapokig is eltartható, szívből örülök, hogy jól sikerült 🙂 További sok hasonlóan szép konyhai élményt kívánok 🙂 Margó

  112. Rupáner-konyha says: (előzmény @Erzsi Szabo)

    Kedves Erzsi, köszönöm szépen, én is hasonlóan szépeket kívánok 🙂 Margó

  113. Rupáner-konyha says: (előzmény @Edit Márkus)

    Szia Edit, nagyon sajnálom, nem tudom, hogy mi lehetett a baj, arra tudok gyanakodni, hogy túl vékony volt a tészta. Ha nem, akkor elég neki a hét perc is. Sajnos a sütők nem egyformák 🙁

  114. Rupáner-konyha says: (előzmény @Piroska Nagy)

    Nagyon szívesen kedve Piroska, süssétek még sokszor, ugyanilyen örömmel 🙂

  115. Rupáner-konyha says: (előzmény @Mercédesz Dobri)

    Szia Merci, igen mindet 2,5 dl-es bögrével mérünk 🙂 Jó sütögetést: Margó

  116. Edina Czene Kvcsn says:

    Nagyon szépen köszönöm, gyerekekkel készítettük el hétvégén és csodásan sikerült

  117. Mercédesz Dobri says:

    Olyan kérdésem lenne hogy akkor a mézet meg a többi hozzávalót azt 2,5dl bögrével mérjem. Üdv: Merci

  118. Katalin Udvari says: (előzmény @Erzsi Szabo)

    Nagyon szépen köszönöm a receptet! Gyors és egyszerű, még számomra is, aki csak most kezdi bontogatni szárnyait a konyhában. Az előbb fejeztem be a sütést, most hűl az utolsó tepsi. 🙂 Finom, puha lett. Remélem nem keményedik meg.
    Egy kérdésem viszont lenne: kb meddig lehet eltartani?
    Válaszotokat előre is köszönöm!
    További szép estét Mindenkinek! Kati

  119. Erzsi Szabo says:

    Megsütöttem és nagyon jól síkerült . Köszönöm szépen a lehetöséget . További sokk sikert a süteményekhez . Üdv Erzsi .

  120. Edit Márkus says:

    Sziasztok! ÈN kipróbáltam a receptet, de sajnos ez is csak addig marad puha, amíg meleg. Ha kihülik, kemény lesz. Mindent pont úgy csináltam ahogy le van írva. Ja, és a 10 perc nálam, 180fok, alsó-felsö sütéssel csak az elsö tepsinél volt jó, a másodiknál sajnos majdnem megégett. Tehát én 9 percig sütöttem. Sajnos nekem nem vált be a recept. 🙁

  121. Piroska Nagy says:

    Ma megcsináltam, nagyon puha és finom lett.(pontosan 1kg lisztet raktam bele 🙂 ). Külön öröm volt làtni, hogy 5 éves kislányom milyen boldogan díszitgeti a mézeskalácsokat. Köszönöm a receptet kedves Margó!

  122. Rupáner-konyha says: (előzmény @Livia Lakatos)

    Lívia, sikerült megoldani a problémát? Remélem jól sikerült a süti 🙂 Szép napot: Margó

  123. Zsuzsanna, köszönöm szépen a gyors segítséget 🙂 Szép napot: Margó

  124. Rupáner-konyha says: (előzmény @Andrea Mészáros)

    Andrea, nyugodtan süsd olyan fokozaton, mint a piskótát, és a kevert sütiket szoktad 🙂 Hét perc után vegyél ki egyet próbának. Nem szabad, hogy színt kapjon a széle. Jó sütögetést 🙂

  125. Brigitta, nagyon örülök 🙂 Szép napot: Margó

  126. Kedves Tímea, igen egész tojást 🙂 Jó sütögetést 🙂

  127. Rupáner-konyha says: (előzmény @Krisztina Kövér)

    Kedves Krisztina, ha a liszt nincs megnyomkodva, akkor az pontosan 12,5 dkg lesz. De, ha jobban bízik a saját mérőkéjében, akkor abban ugyanúgy ki lehet mérni az egy kg lisztet, vagy egyszerűen egy kilós csomagot beleönteni. De csak bátran, eddig mindenkinek sikerült 🙂 Szép napot: Margó

  128. Livia Lakatos says:

    Mikor visszaolvastam amit írtam, akkor esett le amit addig nem értettem. Hát igen, néha ciki tud lenni, amit írunk, és csak akkor jövünk rá, mekkora butaság, amikor visszaolvassuk. Hiszen a második kommentemben leírtam miért is gondolkozom rosszul. Vagyis megválaszoltam a saját kérdésemet. Milyen kínos, de ez van. Tévedtem! Elnézést kérek!

  129. Kedves Zsuzsa Horvát Somosiné: Láttál már 1kg ólmot és 1kg madártollat? Attól, hogy a kettő térfogata nem egyforma attól még a súlya ugyan annyi.

  130. Nekem ez valahogy nem jön ki. 8 bögre az nem 2 kg?
    Ha 1 bögre 2,5dl akkor 4 bögre az 1 liter ami 1 kg, vagy most én nem tudok számolni? Szóval 2,5 dl+2,5dl= fél liter, vagyis fél kg.

  131. Szabóné Szabó Zsuzsanna says:

    Istenem, de nehéz megérteni, hogy akinek van otthon 1 kg-os megbontatlan lisztje, annak NEM KELL a lisztből 8 bögrényit méricskélni, egy az egyben teheti nagy tálba az 1 kg lisztet! Nálam pl. a liszt, búzadara, rizs, minden gabonaféle, tésztákat is beleértve azonnal fémdobozokba illetve műanyag edényekbe kerülnek, hogy ne molyosodhassanak meg. De én is akkor veszek egy kiló lisztet. Ennyi. Egyébként a recept nagyon jó, nekem a villkás ötlet tetszett különösen, mert mire nagyjából összeáll, addigra el szoktam fáradni, a ragacstól meg az életkedvem is elmegy, mire levakarom magamról.
    😀

  132. Szabóné Szabó Zsuzsanna says: (előzmény @györgy varró)

    Ha nem hiszed, mérj le egy bögre lisztet és egy ugyanolyan bögrényi vizet. Vízből a 8 bögre valóban 2 kg. De a liszt egy kicsit lazább, mint a víz, nem?

  133. Szabóné Szabó Zsuzsanna says: (előzmény @Tímea Georgia Tóth)

    A 3 tojás értelemszerűen 3 EGÉSZ tojást jelent.

  134. Üdv!Nem biztos,hogy tökéletes megoldás,de én az Aldi-ban vettem 1 sütőbe való hőfokmérő órát!

  135. Fónyad Brigitta Gita says:

    Szuper lett a recept

  136. Andrea Mészáros says:

    Sziasztok! Nekem is,mint Brigzznek hagyományos gázsütőm van.A hőfokot sem tudom állítani,csak tekergetem,hogy nagyon,vagy kicsit égjen 🙂 Így hogy süssem? Valakinek ilyen tapasztalata van? Köszönném,ha lenne,szívesen megsütném,de így nem merek nekilátni 🙁

  137. Tímea Georgia Tóth says:

    Egész tojást rakunk bele,vagy csak a sárgáját?

  138. Krisztina Kövér says:

    Utananeztem.10dkg liszt az kb 120-150 ml

  139. Krisztina Kövér says:

    Akarhogy is nezem az a bogre 1,5 dles kell legyen.Van egy kancsom amiben tobb minden merheto.A 2,5 dl lisz a 20 dkg.
    Kár h nem tudok fotozni.
    Igy meg nem merek nekiallni:-)

  140. Rupáner-konyha says: (előzmény @Uci Rodnás)

    Kizárt, hogy az a bögre akkor 2,5 dl-es volt. A receptnél pedig szándékosan jelöltem, hogy alul-felül sütés esetén 10 perc, nem légkeverésnél. De lényegtelen, a fő, hogy jól sikerült, és én ennek szívből örülök 🙂 Nagyon szívesen 🙂

  141. Rupáner-konyha says: (előzmény @Kóródi Györgyi)

    Kedves Györgyi, a súly stimmel, 2,5 dl liszt éppen 12,5 dkg-nak felel meg. Érdemes egy bögrébe 2,5 dl vizet kimérni, megjelölni egy vonallal meddig ért, és stimmelni fog a dkg abban az esetben, ha a liszt nincs lenyomkodva, hanem úgy kerül a bögrébe, ahogy öntjük. Csak éppen hogy szabad megrázogatni…

  142. Rupáner-konyha says: (előzmény @györgy varró)

    Kedves György! Én úgy mértem ki a bögrémnél, hogy hol van a 2,5 dl, hogy 2,5 dl vizet beletöltöttem, és megjelöltem, hogy meddig ért a folyadék. Ha a liszt nincs lenyomkodva, akkor a 2,5 dl liszt bizony éppen 12,5 dkg.

  143. Rupáner-konyha says: (előzmény @Emoke Balint)

    Ó, most látom, hogy ki is próbáltad, nagyon örülök, hogy jól sikerült 🙂 Szívesen, szép estét: Margó

  144. Emoke Balint says:

    Nagyon jó kis recept:)

  145. Emoke Balint says:

    Kipróbáltam, és nagyon finom. Jó az arány. Köszönöm a receptet. Mindig ezt fogom használni:)

  146. Uci Rodnás says:

    Kipróbáltam,de: A 2,5 dl-es csészéből 4-el kell bele tenni, mert az már 1 marék híján 1 kg. A marék liszt maradék pedig kell a nyújtáshoz. Valamint szénné égne, ha 10 percig sütném,elég villany sütőben légkeveréssel 7 perc, valamint én a tetejét 1 tojássárga és 1 jó evőkanál tejföl keverékkel megkenem és gyönyörű fényes a teteje. Ennyi kiegészítést szerettem volna.
    Egyébként tökéletes.
    köszi.

  147. Kóródi Györgyi says: (előzmény @györgy varró)

    A súly nem azonos a dl-el.12.5 dkg liszt pont 2dl-nek felel meg.
    Ez valóban 8×12.5= 1kg
    De csak ah 2dl-es bögrével mérjük.

  148. Kóródi Györgyi says:

    Valami hiba van a számításban..bizony az a 8 bögre jóval több ,ha 2,5 dl-es bögrével mérjük!
    Ha a 12.5 dkg a liszt(ami elvileg 1 bögre) az csak 2 dl-nek felel meg..
    Ellehet képzelni,hogy ez mekkora pluszt jelent,ha betartanánk a 2.5 arányt.

    “Rupáner-konyha szerint: (előzmény @Szentendrei Dorottya)
    2014. november 18. kedd 21:51

    Szia, nem sok, egy 2,5 dl-es bögre az éppen 12,5 dkg liszt, úgyhogy kell bele a nyolc. Jó sütögetést a gyerkőcökkel Nektek, az enyémek nagyon élvezték 🙂 Szép estét: Margó “

  149. györgy varró says:

    8 bögre 2,5 dl liszt szerintem 2 kg és nem egy, mint ahogy a receptben van. Lehet, hogy valamit elnéztem!

  150. Brigi22 says:

    Sziasztok! Nekem hagyományos gázsütőm van, így csak alulról kapja a hőt. Így is elég 10 perc? Üdv,

  151. Gyöngyi Nagyné Szabó says: (előzmény @Rupáner-konyha)

    Igyekszem mihamarabb kipróbálni, és természetesen jelentkezek 🙂

  152. Kíváncsi vagyok, megtennéd, hogy megírom nekem a tapasztalataidat?

  153. Kedves Melinda, ez egy nagyon jól kezelhető tészta, remélem szeretni fogod 🙂 Örömteli sütögetést hozzá: Margó

  154. Nem hinném, hogy elrontaná, vagy befolyásolna az állagán, de az első adag sütése után ki fog derülni, ha véletlenül mégsem lesz puha. Elviekben nem árthat, de sosem lehet tudni. Szép estét: Margó

  155. Nagyon szívesen Anna, örömteli sütögetést kívánok hozzá: Margó 🙂

  156. Szia, nem sok, egy 2,5 dl-es bögre az éppen 12,5 dkg liszt, úgyhogy kell bele a nyolc. Jó sütögetést a gyerkőcökkel Nektek, az enyémek nagyon élvezték 🙂 Szép estét: Margó

  157. Melinda Gyöngyösi says:

    Kedves Margó.Nagyon örülök a receptnek,mert már előre féltem a mézes sütésétől(a tavalyi tésztát kidobtam),mert a 6 éves kisfiam imádja dekorálni.Még egyszer köszi.

  158. Gondáné Kóródi Andrea says:

    Már én is kipróbáltam pár mézes receptet, ezt is kifogom. De én eddig mindig lekentem a tetejét sütés előtt és közvetlen után is tejfölös-tojással, hogy szép fényes legyen. Gondolom ennél se rontaná el, ha alkalmaznám. Vélemény? 🙂 Üdv, Gondáné Andi

  159. Béres Ferencné Kanyik Anna says:

    KÖSZI EZ IS EGY JÓ FAJTA MÉZES KALÁCS MOST KARÁCSONYKOR EZT FOGOM MEGSÜTNI AZ UNOKÁIMNAK KÖSZÖNÖM A JO TIPPET

  160. Szentendrei Dorottya says:

    Szia!

    Nagyon jónak és egyszerűnek tűnik ez a recept, csak az a kérdésem, hogy biztos, hogy a 8×2,5 dl-es bögre liszt mennyisége 1 kg? Értem, hogy 2,5 dl és nem 25 dkg / bögre, de valahogy soknak érzem. Nem 4 bögre az? Ki szeretném próbálni a gyerekekkel ezt a receptet, imádom a bögrés recepteket,ezért érdeklődöm. Köszi, szia: Dóri

  161. Magyon szívesen, örülnék, ha megírnád, hogy mi volt a tapasztalat 🙂 Előre is köszönöm szépen 🙂

  162. Gyöngyi Nagyné Szabó says:

    Köszönöm a válaszodat!
    Valószínű, hogy meg fogom egy pici darabbal próbálni, mert lehet, hogy a hűtőből kivéve szobahőn tartva egy ideig visszapuhulna.

  163. Rupáner-konyha says: (előzmény @Katalin Aradi)

    Kedves Katalin, ott is valószínű tíz perc. Azt javaslom, hogy olyan meleg legyen a sütő, mint a piskótasütésnél, és a kevert süteményeknél. Középre kerüljön a tepsi, és hét perc után próbából ki kell belőle kapni egyet. Akkor jó, ha még nem kaptak színt a szélek, és nagyon puha teteje. Egy két perc várakozás után kapja meg az igazi állagát a süti. Ha ekkor még nyersnek tűnik, akkor a tíz perc lesz az igazi, ha nem akkor elég lesz a hét. De nem szabad hirtelen sülnie, semmiképp. Remélem segíteni tudtam. Szép napot 🙂

  164. Kedves Gyöngyi, sajnos ebben nem tudok segíteni, én rögtön nyújtottam. Érdemes is volt, mert vajpuha volt a tészta és könnyen kezelhető, gyanítom a hűtőben visszakeményedne, de ez sem biztos.

  165. Katalin Aradi says:

    Kedves Margó! Akinek csak hagyományos gázsütője van, annak meddig kell sütnie a sütiket?
    Köszönöm!

  166. Gyöngyi Nagyné Szabó says:

    Nagyon tetszik a recept, kipróbálásra elmentve 🙂 Szeretném megkérdezni, hogy ezt a tésztát is lehet a hűtőben tárolni néhány napig felhasználás előtt?

  167. Rupáner-konyha says:

    Kedves Zsuzsa! Úgy írtam, hogy vajat vagy margarint, ki melyiket választja, az megy a tésztába. Rájöttem, hogy mi a megtévesztő, az hogy vajat írtam a megpörgetésnél, elnézést, máris javítom, köszönöm az észrevételt 🙂 Szép napot: Margó

  168. Zsuzsa Horváth Somosiné says:

    Szeretném kérdezni,hogy most akkor a vajat mihez használom? Üdv.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!