Rupáner-konyha

Bögrés, dagasztás nélküli fehér kenyér – ropogós, buborékos, hűtős!

DSC_0882

Ugye milyen gyönyörűséges? A képbe szinte bele lehetne harapni 🙂 És ilyen kenyeret olyan egyszerűen süthetünk, hogy azt nem is gondolnánk. A tésztát öt perc összeállítani, ezután éjszaka a hűtőben megkel, reggel formázzuk és azonnal sütjük! Nem kell hozzá sem idő, sem nagy tehetség 🙂
Ez a recept saját kísérlet eredménye, gondoltam, hogy hűtőben kelesztve sem történhet nagy baj. Nem is történt 🙂

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂

Hozzávalók:
– 5 bögre liszt (62 dkg)
– 2 bögre langyos víz (5 dl)
– 2 evőkanál étolaj
– 2 teáskanál só
– egy csomag porélesztő (7g)

1. A hozzávalókat kimérjük egy tálba.
2. Nagyjából az egészet összekeverjük egy villa segítségével.
3. Ezután összegyúrjuk. Nem kell tökéletesnek lennie, ez egy kétperces mutatvány.
4. Letakarjuk egy konyharuhával, és éjszakára a hűtőbe rakjuk.
5. Reggel egy lisztezett deszkára borítjuk, nagyjából átgyúrjuk, veknivé formázzuk, majd három helyen keresztbe bevágjuk. Csak nagyon vékonyan!
6. Sütőpapírral bélelt jénai tálba tesszük.
7. Bekapcsoljuk a sütőt a maximumra (240 fok).
8. A kenyeret (egy kicsit a fedőt is lehet) lespricceljük vízzel. Én kézzel szoktam egy pohárból, de a lényeg, hogy a felszíne mindenütt csillogjon a víztől.
9. Betesszük az ekkor még hideg sütőbe. Körülbelül 50 percig sütjük FEDŐ alatt!
10. Ha letelt az ötven perc, akkor óvatosan leemeljük a jénai tetejét, és tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e már a tészta a közepén is.
11. Ha nem, akkor még sütjük további tíz percig (ez akár több is lehet, nyilván sütőfüggő), ha igen, akkor újra lespricceljük a kenyeret, és aranybarnára sütjük fedő NÉLKÜL!

DSC_0940sz

Jó étvágyat! 🙂

Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

DSC_0874

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Kedves László! Fiatalasszonykoromban azt a tanácsot adta a gázszerelő a sütő üzembe helyezésekor, hogy: a piskótát forró sütőbe, a kelesztett tésztát hideg sütőbe tegyem, akkor minden sikerülni fog! És azóta mindent így sütök és nem csalódtam!

  2. Madeleine Soos says:

    Nincs jenai talam, mi maba lehet sutni.koszonom

  3. Polgár Zsuzsi says:

    Kedves Margó!
    Egyik legjobban sikerült kenyerem lett!
    Teljes kiőrlésű tönkölybúza lisztből készítettem, öntöttvas lábosban sütöttem. Minden másban a receptet követtem. Köszönet.
    Polgár Zsuzsi

  4. Rupáner-konyha says: (előzmény @Kemenczei Sándor)

    Kedves Sándor, azon a hőfokon süsd, amivel az egyéb kelt tésztákat szoktad 🙂

  5. Rupáner-konyha says: (előzmény @Bánki László)

    Kedves László, nem kenyér??? Erre nem tudok mit mondani, pedig egészen kenyér kinézete van 🙂 És még hogy a gyúrás és a dagasztás ugyanaz, esetleg ennyi erővel a sütés és a főzés is ugyanaz, hiszen mindkettőhöz meleg kell. További jó szózsonglőrködést kívánok…

  6. Rupáner-konyha says: (előzmény @Ági Vig)

    Kedves Ági, nagyon örülök, hogy jól sikerült 🙂

  7. Magyarné Bicó Hajnalka says:

    Üdvözlet. Az 5 csésze liszt az 62 dkg???

  8. Bernadett Barancsi Vincené says:

    Köszönöm a receptet,könnyű elkészíteni,nagyon szép lett.Viszont szeretném kérdezni hogy a jénai mekkora mert én a közepesbe(20×28-as) raktam és a kenyér közepe kissé nyers maradt.Gondolom a jénai mérete nem mindegy.További percekre már nem mertem visszarakni mert akkor megég.

  9. Ági Vig says:

    Kedves Margó!Nagyon finom,ropogôs kenyeret sütöttem.2 órát kelt a hűtőbe….megsütöttem…és nem hittem a szememnek olyan szép,.és lyukacsos és szinte semmi munkával ahogy ìrtad ugyanúgy csináltam.Nagyon köszönöm a receptet!Sokszor fogom sütni mert egyszerü és nagyon finom!

  10. Bánki László says:

    Nem értem! Mitől dagasztás nélküli, hiszen pontosan le van írva:”Nagyjából az egészet összekeverjük egy villa segítségével.
    3. Ezután összegyúrjuk. Nem kell tökéletesnek lennie, ez egy kétperces mutatvány.”
    Na pontosan ezt nevezzük dagasztásnak!
    Egyébként ez meg nem kenyér, hiszen kovász nélkül, un. közvetlen eljárással készült, amit a szakmában zsemlevekninek nevezünk.
    Az hogy hideg sütőben kezdi el a sütést, nos erre nem lehet mit mondani.
    Szeretem az ilyen konyhapékeket!

  11. Kemenczei Sándor says:

    sziasztok valaki írja már meg legyen kedves hogy sima “mezei”gázsütőben aminek van 1 es fokozata és 1/2 fokozata, hogy ebben hogy működik a sütés fokozata ? köszönöm .

  12. Kulcsár Lászlóné Vajda Zsuzsanna says:

    Én ma vaslábasban sütöttem meg a kenyeret. Nagyon köszönöm a receptet. Kenyérlisztet használtam, nagyon jól sikerült.

  13. Rupáner-konyha says: (előzmény @Edit Borbély)

    Kedves Edit, nagyon szívesen, örülök, hogy jól sikerült 🙂

  14. Rupáner-konyha says: (előzmény @Mackólány)

    Kedves Mackólány, nem tudom, hogy sikerült-e valakinek, még nem írta meg nekem senki a tapasztalatát. Milyen jénait szeretnél kereket vagy oválisat? Én egy közepes méretűre szavazok mindkettőnél, nem túl szerencsés nagyot venni belőle. Szép hétvégét: Margó

  15. Mackólány says:

    Kedves Margó!Az én jénaimnak sincs teteje.Sikerült már valakinek fóliával?És ha vennék egy újat,mekkora legyen az a tál?Köszönettel:Mackólány

  16. Edit Borbély says:

    Kedves Margó 🙂

    Köszönöm a receptet,nagyon finom ,ropógós kenyeret sütöttem

  17. Ennek nagyon örülök, köszönjük szépen a jó tanácsot 🙂

  18. Én még nem, így ebben nem tudok sajnos segíteni 🙁

  19. Horvath Józsefné Czudor Joli says:

    Elektromos sütőben légkeveréssel super. Annyi hozzáfűzni való: a sütőpapirt a jénai aljára nagyjából formára vágni és hozzákenni a szélét a jénaihoz akkor nem sül bele a kenyérbe.A 240 fokot az utolsó 15-20 percben lejebb vettem 215-220 körülre lassabban jobban átsül.Hogy az alja ne égjen meg lehet alátenni tepsibe vizet a sütés harmadik harmadában.

  20. Horvath Józsefné Czudor Joli says:

    Valaki próbálta-e már gázsütőbe? Hányas fokozat mennyi idő?

  21. Gabriella Szegezdiné says:

    Kedves Margó! Csodás kenyeret sütöttem! Egy kicsit eltértem a recepttől, mivel vendégek jöttek hozzánk és gyorsan kellett a friss kenyér. Szóval kicsit dagasztottam, két órát kelesztettem, a többi része a recept szerinti. Gyönyörű és nagyon finom lett, óriási sikert arattam vele! Köszönöm a receptet! A.képet a fb-rá is kitettem, olyan büszke voltam!

  22. Rupáner-konyha says: (előzmény @Ildikó Szőke)

    Kedves Ildikó, nem tudom, hogy mi lehetett a baj, mert eddig mindenkinek sikerült 🙁 Talán a sütő hőfoka nem stimmelhetett 🙁

  23. Ildikó Szőke says:

    Megsütöttem én is 🙁 bár a sütőpapír bele sült a kenyérbe,kinézetre meg sem közelíti a fotót.Mindent úgy csináltam ahogy itt le volt írva,de az eredmény katasztrófális.

  24. Rupáner-konyha says: (előzmény @Agota Juhasz)

    Nagyon szívesen, örülök, hogy ilyen jól sikerült 🙂

  25. Agota Juhasz says:

    Köszönöm hogy megosztottad ezt a nagyszerű receptet már nagyon sok receptet kibróbáltam de soha nem sikerūlt ilyen jól a kenyerem.

  26. Katalin, köszönjük szépen, ez eszembe nem jutott volna, nagyon ötletes, majd beleírom a receptbe is 🙂

  27. Hajni, szuper ezt tudni, de örülök, hogy sikerült, köszi, sokan is kérdezték, így tudok nekik biztosat mondani 🙂 Süsd még sokszor-sokszor örömmel 🙂

  28. Rupáner-konyha says: (előzmény @Ildikó Magasdi)

    Szuper, köszönöm szépen, ezt nagyon jó tudni, és örülök, hogy bevált a recept 🙂

  29. Köszönöm, bár nem ebben az arányban, de megsütöttem. Annyit módosítottam rajta, h. magvakat is tettem bele, ja meg búzasikért. Legközelebb kipróbálom, h. a víz egy részét kiváltom joghurttal. Egyébként nagyon-NAGYON finom lett a kenyerem. Kösz a segítséget.

  30. Hajni Straubinger-Eszterle says: (előzmény @Ildikó Magasdi)

    Ildikó!
    Mivel nekünk muszáj 70%-ban teljes kiőrlésű lisztet használni, így kipróbáltuk 3,5 bögre teljes kiőrlésű búzaliszt, 1,5 bögre finomliszt, 25gr friss élesztő kombinációban, és jelentem működik. 🙂 Isssteni kenyérke lett belőle. Bátran ajánlom!

    Margó! Köszönet a receptért! Azt hiszem sokszor lesz terítéken! 😉

  31. Keményné Berhidi Katalin says: (előzmény @Keményné Berhidi Katalin)

    Kitaláltam és közzéteszem a megoldást, hátha valakit érdekel. Akkora sütőpapírt teszek a jénaiba, hogy azzal ki tudjam emelni a kenyeret a spriccelés idejére. Aztán visszateszem és aranybarnára sütöm.

  32. Keményné Berhidi Katalin says:

    Ma összeállítom, holnap megsütöm. Egyenlőre azon gondolkodom de nagyon, hogy hogy fogom megoldani a másodszori spriccelést. Mert ugye a jénai akkor forró. És mint tudjuk, a forró jénai ha vízzel érintkezik, nagy eséllyel elpattan. Valamilyen gyakorlati ötlet?

  33. Ildikó Magasdi says:

    Köszönöm a választ, kipróbálom.

  34. Kedves Erzsébet, a fóliát én több rétegben tenném, úgy jól formázható és merevebb.
    Pataki tálban annyiban változtatnék, hogy hideg sütőbe tenném a tálat, amit nem kell nagyon beáztatni, csak bevizezni, a sütési idő nem lesz ugyanaz, figyelgetni kell, hogy mikor sül át, akkor levenni a tetejét, és szép aranyra sütni. Szerintem jó lesz 🙂

  35. Rupáner-konyha says: (előzmény @Ildikó Magasdi)

    Kedves Ildikó, sajnos ezt nem tudom, de úgy gondolom, hogy egy próbát mindenképpen megér. Drukkolok, hogy sikerüljön! 🙂

  36. Ildikó Magasdi says:

    Nagyon szimpatikus a recept, de mi nem eszünk fehér kenyeret. Vajon működik úgy is, h. a lisztnek legalább 2/3-a teljes őrlésű liszt? Sőt, én magvakat is szoktam a kenyértésztába tenni. Köszönöm a választ: Magasdiné Ildi

  37. Mohainé Szepesi Erzsébet says:

    Kedves Margó!
    Az én jénaimnak sajnos nincs teteje! Letakarhatom alufóliával lazán, vagy inkább beáztatott pataky tálban? Van már esetleg ilyen tapasztalat?
    Várom válaszát!
    Mohainé Böbe


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!