Rupáner-konyha

Finom kelt juhtúrós pogácsa dagasztás nélkül, bögrésen

DSC_0894

A túrós pogácsák királynője, finom, ízes, éppen annyira érződik rajta a juhtúró, hogy igazán karakteressé teszi. És amiért még szeretjük: csak gyúrjuk, hűtjük, sütjük. Éjszakára mehet a hűtőbe, mikor jönnek a vendégek, akkor már csak sütni kell. Nagyon finom és mutatós 🙂

A recept egyébként saját kísérlet eredménye 🙂

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂

Hozzávalók egy nagyobb adaghoz:
– 4 bögre fehér finomliszt (50 dkg)
– fél kocka élesztő (2,5 dkg)
– 35-40 dkg juhtúró
– 2 evőkanál 20%-os tejföl
– 1 evőkanál só
– fél bögre 2,8% -os tej (1,25 dl)
– 1 kocka (10 dkg!) vaj vagy margarin
– 2 tojás sárgája

A tetejére:
– 10 dkg reszelt sajt
– 1 tojás sárgája

Elkészítése:
1. A vajat mikróban puhára olvasztjuk (nem folyósra!), majd belemorzsoljuk a juhtúrót és simára keverjük. Ha nagyon nem akarja megadni magát a túró, akkor nyugodtan mikrózzuk még egy kicsit, nem fog neki megártani.
2. Ezután keverjük hozzá a tejfölt, a sót, a tejet, majd a tojás sárgákat.
3. Morzsoljuk bele az élesztőt, szórjuk a tetejére a lisztet, a egy villával nagyjából keverjük össze, majd gyúrjuk össze, takarjuk le, és tegyük éjszakára hűtőszekrénybe.
4. Felhasználás előtt húsz-harminc perccel vegyük ki a hűtőből, hogy a tésztával könnyebb legyen dolgozni.
5. A sütőt bekapcsoljuk 190 fokra, alul-felül sütés programra.
6. A tésztát lisztezett felületen körülbelül másfél centire nyújtjuk minél magasabb, annál mutatósabb), és apró vagy tetszés szerint akár egész nagy pogácsákat szaggatunk belőlük.
7. A tetejüket tojássárgával megkenjük, reszelt sajttal megszórjuk, majd aranyszínűre sütjük.

Jó étvágyat hozzá! 🙂

Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

DSC_0884

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Rupáner-konyha says: (előzmény @Anna)

    Kedves Anna, ezt a tésztát csak összegyúrjuk, nem kell megdagasztani. Én a dagasztás alatt azt értem, ha a tésztát hólyagosra kell dagasztani, az egy jóval hosszabb és munka és időigényesebb folyamat, ha fakanállal, ha kézzel végezzük. Ez szépen megkel anélkül is hogy megdagasztanánk, megdolgoznánk a tésztát 🙂

  2. Anna says:

    Kedves Margó! Nagyon gusztusos ez a pogi,biztosan elkészítem! De nem értem, hogyhogy dagasztás nélkül készül? A gyúrás az dagasztás, nem? Nem inkább hajtogatás nélküli tésztára gondoltál? Van egyáltalán kelt tészta, ami dagasztás nélkül szépen megkel?


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!