Rupáner-konyha

Álompuha sajtos pogácsa bögrésen

DSC_0231

Minden nyáron, a Lili névnaphoz legközelebb eső szombaton unokatestvér találkozót rendez a család. Szép, örömteli napja ez az évnek, ahol a régen nem látott, távoli rokonokkal együtt tölthetünk egy kis időt, és ahol a család aprajánál nagy játék, szaladgálás, nevetés veheti kezdetét.
A szokásos menü birkapörkölt, sok házi sütemény és az elmaradhatatlan nagy kosár pogácsa, piros kockás kendőbe bugyolálva, amit Mari, a nagymamám húga hoz magával Egerből. Ő maga készíti, magas, puha, pufi, a rétegek szépen téphetőek. Idén a recepttel is gazdagodtunk, mert volt olyan nagylelkű, hogy e-mailben elküldte nekünk a titkos receptet, ami olyannyira egyszerű, hogy még én is nekiálltam. Készítsétek el Ti is bátran, ámulni fogtok, hogy milyen finomság is ez, csak győzzétek a dicséreteket bezsebelni 🙂
Én annyit változtattam az eredeti recepten, hogy nem használtam bele réteslisztet, mert nem volt itthon 🙂 Így is ugyanolyan finom lett, annyi hogy több kellett belőle.
Egyébként ez is egy kedvenc, az este gyúrjuk, reggel sütjük fajtából.

Reggel sütöttem, mielőtt nyaralni indultunk, előtte való este pedig még egy villám szülinapi torta is készült, szintén Mari receptje alapján, majd később arról is beszámolok.

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂

Hozzávalók:

– 5 bögre fehér finomliszt (62 dkg)
– 20 dkg puha vaj vagy margarin
– 1 evőkanál puha zsír
– 1 bögre 20%-os tejföl (kb. 230 g)
– 1 púpozott teáskanál kristálycukor
– 1 púpozott teáskanál (csapott evőkanál) só
– fél kocka friss élesztő (2,5 dkg)
– negyed bögre langyos tej
– 1 db tojás és egy sárgája ( megmaradó fehérje jó lesz a pogácsák kenéséhez sütés előtt)

+ sajt a tetejére (vagy köménymag, szezámmag)

1. Az élesztőt belemorzsoljuk negyed bögre langyos tejbe, majd felfuttatjuk.
2. A felfutott élesztőt az összes többi hozzávalóval összekeverjük egy villa segítségével, majd kézzel sima tésztává gyúrjuk.
Jó tanács: a tojásokat előzőleg verjük fel egy picit, úgy könnyebb vele dolgozni. Amennyiben a tészta nagyon ragadna, adjunk hozzá kevés lisztet, ha száraz egy kis tejfölt vagy tejet gyúrjunk hozzá. A vajat és a zsírt vagy vegyük ki a hűtőből jóval a sütés előtt, vagy egy picit dobjuk be a mikróba. Legyen puha, de ne olvadjon folyósra!
3. Ekkor lisztezett felületen olyan vékonyra nyújtjuk, amennyire csak tudjuk, majd feltekerjük az egészet, mint egy bejglit, majd jobbról-balra egymásra hajtjuk, műanyag tálban lefedve pedig hűtőbe tesszük reggelig. Vagy legalább pár órára. A tésztának jól nyújthatónak, lágynak kell lenni, de nem ragadósnak!
4. Sütés előtt kinyújtjuk ismét vékonyra, majd egyszer meghajtogatjuk. Semmi extra: lentről középre, föntről középre, így lesz három réteg, aztán balról középre, jobbról középre, megint három réteg.
5. Újranyújtjuk, ezúttal kisujjnyi vastagra, majd lisztbe mártott nagyjából 4-5 cm-es pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A maradék tésztát újragyúrjuk, újranyújtjuk, újraszaggatjuk.
6. A kész pogácsákat szétosztjuk két nagy gáztepsire, amiket sütőpapírral bélelünk ki előzőleg. Kb. egy-másfél centi helyet hagyjunk közöttük, mert sütés közben meg fognak nőni.
7. A pogácsák tetejét megkenjük tojássárgával (vagy a megmaradt tojásfehérjével), majd megszórjuk őket reszelt sajttal. Én felesben használtam trappistát és füstölt sajtot, Mari tanácsára azonban ügyeltem rá, hogy időben kivegyem, ugyanis a füstölt sajt hajlamos megégni.
8. Sütés előtt húsz percet kelni hagyjuk a pogácsákat, majd száznyolcvan fokos sütőben alul-felül sütés programon aranyszínűre sütjük őket! A tetejük és az aljuk legyen aranyszínű, az oldaluk inkább fehér lesz a sütés végén is, ügyeljünk rá, hogy ne szárítsuk ki! Nekem ugyan nincs légkeverés program a sütőmön, de Mari a következőképpen süti: két nagy gáztepsit tesz be egyszerre: a második és a negyedik rácsra, ezután légkeverés programon, 185 fokon egyszerre süti őket.

Jó étvágyat! 🙂

Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

DSC_0239

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Edith Fisher says:

    Kedves Margó! Már a hűtőben pihen a tészta, reggel sütöm.Biztosan finom lesz, már alig várom, hogy megkóstolhassam! Gyönyörűek a receptekhez tartozó képek, a leírás pontos, részletes és egyszerű. Élvezet olvasni őket! Köszönöm, beszámolok a végeredményről. További szép estét kívánok!

  2. Herczege says:

    A pogácsa jól sikerült,nagyon finom!Köszönöm a nagyszerű receptet!

  3. Zsuzsanna Rottler says:

    Üdvözletem kedves Margó,
    Ez a recept egy álom 🙂 Nagyon sok receptet kipróbálam már, egy ideig meg is volt a ‘tökéletes’ de sajnos elvesztettem a cetlit amire írtam a receptet és azóta kutakodok hasonló után.Most bátran mondhatom hogy megtaláltam és nagyon szépen köszönöm.Egyszerű és isteni finom,tipikusan az a fajta amibe az ember őszintén beleadhatja a szeretetét, és nálam a pogi pont erről szól, hogy mosolyt csaljunk a család arcára.Ezúttal biztos hogy elektroikusan is mentem amellett hogy leírom, mégegszer hálás köszönetem.
    Egy utolsó kérdésem lenne pusztán kíváncsiságból, mert így is tökéletes, de mik az arányok az emlétett réteslisztes történettel?

  4. Kedves Heni, a 24 óra nagyon sok volt, túlkeltek 🙁 És valószínű, hogy ha nagyon apróra szaggattad, akkor nagyon magasra nőttek, ezért még el is dőltek, sajnálom, hogy nem sikerült, remélem nem ment el a kedved 🙂

  5. henriettaorosz@freemail.hu says:

    Kedves Margó!

    Megsütöttem, de nekem nem sikerült. 🙁 pontosabban nagyon finom lett ízre, de eldőltek a pogàcsàk. Inkàbb hasonlított gilisztàra. Mi lehetett a baj? Túl sokat volt hűtőben? (Kb. 24 óra) én 2 egész tojàst tettem bele, mert kicsik voltak és sajtot is raktam bele kb 20 dkg. Tudsz segíteni? Köszönöm!
    Üdv, Heni

  6. henriettaorosz@freemail.hu says:

    Kedves Margó!

    Megsütöttem, de nekem nem sikerült. 🙁 pontosabban nagyon finom lett ízre, de eldőltek a pogàcsàk. Inkàbb hasonlított gilisztàra. Mi lehetett a baj? Túl sokat volt hűtőben? (Kb. 24 óra) én 2 egész tojàst tettem bele, mert kicsik voltak és sajtott is raktam bele kb 20 dkg. Tudsz segíteni? Köszönöm!
    Üdv, Heni

  7. Rupáner-konyha says: (előzmény @Ildiko Bardos)

    Köszönöm szépen 🙂 Ha másnap szeertnéd sütni, akkor inkább ezt javaslom: http://rupanerkonyha.cafeblog.hu/2015/07/27/alompuha-sajtos-pogacsa-bogresen/

    Üdvözlettel: Margó

  8. Ildiko Bardos says:

    Nagyon jók a receptjeid gratulálok !! Szeretném megkérdezni ha másnap reggel akarom sütni hogy járunk el a tésztával?
    Előre is köszönöm válaszodat!
    Üdvözletemet küldöm!

  9. Kokusz says:

    El nem tudom képzelni, hogyan lehet egy evőkanálnyi tejbe felfuttatni az élesztőt? Annyiban még bele sem tudom szórni!

  10. Helga Takácsné Bozóky says:

    Egy gond van vele.Egy adag nem elég!!Isteni finom.Köszi köszi köszi

  11. Rupáner-konyha says: (előzmény @Magdolna Kovacs)

    Örülök, hogy jól sikerült, köszönöm, és Nektek is a legjobbakat kívánom 🙂

  12. Magdolna Kovacs says:

    Szombaton kiprobaltam, nagyon finom es puha, meg ma is, edesapam szerint ez a legfinomabb pogacsa. Suthetem a kovetkezot. 🙂
    Sok sikert a tovabbiakban!

  13. mancalány says:

    Kedves Margó..most sül a pogácsám….remélem finomlesz..viszont ha itt vagy megírnád nekem, hogy kb mennyi idő alatt lesz készen??? 🙂 Köszönöm 🙂

  14. Kedves Margó, köszönöm szépen a kedves sorokat, nagyon jól esnek 🙂 Minden jót kívánok én is, szeretettel: Margó

  15. Kedves Erzsébet, remélem jól sikerül majd 🙂 Üdvözlettel: Margó

  16. Rupáner-konyha says: (előzmény @Istvánné Lajos)

    Ez is jól hangzik Mária, majd kipróbálom, köszi 🙂

  17. Nagyon örülök, jól hangzik káposztásan is 🙂

  18. Gondáné Kóródi Andrea says:

    Megsütöttem,nagyon finom. Kipróbáltam káposztásan is nekem úgy is bejött. 🙂

  19. Istvánné Lajos says:

    Kedves Margó!

    Ez minden oké, de a sajtos pogácsában hol van a lényeg, a sajt. Ha csak a tetején, az édes-kevés, én ugyanezt rakom össze kb. plusz a tésztába min. 15 dkg sajtot, és 2 tojássárgáját, fehérje nélkül. Próbáljátok meg!

  20. Erzsébet Radócziné says:

    Megfogom sûtni a pogàcsàt mert nagyon finomak Ûdvôzletem…

  21. Madarászné Semsei Margit says:

    Kedves Margó ! Már többször sütöttem pogácsát a Te bögrés recepted alapján és nagyon finom lett. Ezt is meg fogom sütni. Láttalak a ” ridikül ” műsorába a személyed is nagyon színpatikus.Sok sikert és sok finom kipróbált receptet ! Üdvözlettel: Madarászné Margó Berettyóújfaluból


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!