Rupáner-konyha

Fahéjas fátyol bögrésen

DSC_0391ki

Sokáig fogok álmodni vele 🙂

Egy német gasztroblogon akadtam a receptre, a hölgy akinek a receptet köszönhetjük, a következőképpen vezette fel:
“Puha, zaftos, vajas, cukros, karamellás… Mit is mondhatnék? Vannak ételek, amelyek egyszerűen álomszerűen isteniek, vannak amelyektől az ember azonnal hanyatt esik. A fátyol minderre rátesz még egy lapáttal! Maga a csábítás, ördögien finom, az ember csak bontja és bontja, míg a végén semmi sem marad. Aki nem készíti el, az maga tehet róla.”
És én mit mondhatnék, miután elkészítettem, minden szavával egyetértek, és ezúton is köszönöm szépen, az egész családot sikerült vele elvarázsolnom kicsiktől a nagyokig 🙂

A fátyol elnevezés tőlem ered, hosszasan gondolkoztam, hogy hogyan lehetne fordítani a “Zupf” szócskát, amely ezt a kelt mennyországot jellemzi. A “zupfen”, az valamiféle tépkedni, bontogatni jelentéssel bír. A német kifejezés tökéletesen fedi azt a fajta tevékenységet, amivel ezt a süteményt rétegről-rétegre szinte le lehet bontani. Nekem olyan fátyolszerű az egész, így lett belőle az, ami 🙂
A recepten egyszerűsítettem, akárcsak a hozzávalókon is, kristálycukorral, hosszadalmas dagasztás nélkül is tökéletesen működött!

page

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂

Hozzávalók:
– 3 bögre fehér finomliszt (37,5 dkg)
– 1 bögre 2,8%-os tej (2,5 dl)
– 1 csomag szárított élesztő (7 g-os, megfelel 2,5 dkg frissnek)
– 1 púpos evőkanál kristálycukor
– 5 dkg vaj
– 1 tojás
– 1 mokkáskanál só

A töltelékhez:
– 7 dkg vaj
– fél bögre kristálycukor (8 dkg)
– 2 csapott teáskanál őrölt fahéj

Elkészítése:
1. Egy műanyag tálban a tejet, a vajat és a cukrot felmelegítjük mikrohullámú sütőben. Ha nincs mikró, akkor tűzhelyen, tűzálló edényben. Csak meleg legyen, ne forró.
2. Ezután kevergessük egy picit villával, hogy a cukor feloldódjon, és egy picit visszahűljön. Langyosnak kell lennie!
3. Mérjük bele a tálba a lisztet, a sót, a tojást, majd az élesztőt, és villával alaposan keverjük össze az egészet.
4. Ezután fogunk egy fakanalat, és elkezdjük dagasztani. Nem kell megijedni, mert nem fogjuk túlzásba vinni, ez két-három perces elfoglaltság lesz nagyjából. Én a következőképpen csináltam: a tálat a konyhapultra tettem, a derekamnak támasztottam, egy kézzel fogtam, a másikkal pedig alulról, és oldalirányból pofozgattam a tésztát a fakanállal, míg szép sima nem lett, és el nem kezdett elválni az edény falától.
5. Ezután megliszteztem a tetejét, majd negyven percig pihentettem a tálban, egy konyharuhával letakarva, szobahőmérsékleten.

DSC_0249ki

6. Lisztezett felületen 30*50 centis téglalappá nyújtottam, amit megkentem az előzőleg felolvasztott vajjal, majd megszórtam a fahéjjal összekevert cukorral. Fontos: a vajból és a fahájas cukorból is kihagytam egy-egy evőkanálnyit, amit a tetejére tettem később.
7. A téglalapot hat egyenlő csíkra vágtam (a rövidebbik oldalánál), majd a csíkokat egymásra helyeztem.

DSC_0273ki

8. Magyarán kaptam egy emeletes csíkot, amelyet további hat kockára vágtam óvatosan.

DSC_0281

9. Ezeket a kockákat kivajazott püspökkenyérsütő formába sorakoztattam élével, ahogyan a fotón is látható. Megkentem a tetejét a maradék vajjal és meghintettem a maradék fahéjas cukorral.

DSC_0293

10. Újabb negyven percet pihentek letakarva, és olyan szépen meghíztak, hogy majdnem kitöltötték az egész formát.
11. Ekkor 175 fokos sütőbe került, alul-felül sütés programra és körülbelül 25-30 perc alatt készre sült ez a csoda.

DSC_0301

12. Gyönyörűen kiborult a formából, és nagyon gyorsan hűlt helye maradt, vagy még inkább meleg helye??? 🙂

Jó étvágyat! 🙂

DSC_0324ki

Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

Receptötlet: http://www.paules.lu/2011/11/zupf-schuedi/

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Anikó Molnár says:

    Szia,
    Én most készítem először a kalácsot, de szerintem valami nem lett jó. Kimértem a hozzávalókat 37,5 dkg Liszt es 2,5 dl tej. Nekem a tészta folyt, nokedli sűrűségű lett több perc ragasztás után is. Tettem hozza legalább meg 10-15 dkg lisztet, de így is elég ragacsos.
    Más is járt mar így vagy En rontottam el valamit?
    Köszönöm
    Anikó

  2. Rupáner-konyha says: (előzmény @Tícia Hajós)

    Szia Tícia, nyugodtan lisztezd át, ha ragacso, mert a lisztek nem egyformák, pici eltérés mindig lehet. Remélem finom lett, szép hétvégét Neked 🙂

  3. Szia,
    Az enyém most sül 🙂
    Csak azt szerettem volna kérdehni mi a titka hogy olyan szép csíkokra tudtad vágni és egymásra tenni őket? Mindent a recept szerint csináltam, de nekem nem sikerült úgy, nagyon puha, nyúlós lett a tészta.Esetleg vágás előtt átkell gyúrni, lisztezni?
    Azért biztos finom lesz 🙂

    A választ előre is köszönöm.
    Tícia

  4. Rupáner-konyha says: (előzmény @Ildikó Kulik)

    Nagyon szívesen, örülök, hogy jól sikerült 🙂

  5. Rupáner-konyha says: (előzmény @kpjudyka)

    Hűűű, nem tudom, de félő, hogy túlkel, mondjuk egy próbát azért megér 🙂

  6. kpjudyka says:

    Az lenne a kérdésem, hogy előtte nap este is elkészíthetem a formába pakolás állapotáig és hűtőben állhat másnap reggelig, amikor kisütném? Nem fog túlkelni? Az a baj, hogy szombatra szeretném megcsinálni, de aznap nem lesz időm az egész műveletre, így gondoltam pénteken előkészíteném, hogy már csak sütni kelljen…
    Köszi előre is a segítséget!

  7. Ildikó Kulik says:

    Kívül ropogós mint a kürtőskalács, belül pedig lágyan foszlós…. hmmm… isteni lett!!! köszi a receptet 🙂

  8. Rupáner-konyha says: (előzmény @Kriszta Szekér)

    Nagyon örülök, hogy jól sikerült, igazán szívesen 🙂

  9. Rupáner-konyha says: (előzmény @csenge)

    Szia Csenge, igen, egy kicsit hígítsd, de ne nagyon, tuti finom lesz vaníliásan 🙂

  10. Rupáner-konyha says: (előzmény @Ágnes Bodnár)

    Nagyon örülök, kedves egészségetekre 🙂

  11. Rupáner-konyha says: (előzmény @SzCs)

    Zupf-shuedi az eredeti neve, és a recept pontos linkje a recept végén megtalálható 🙂

  12. Rupáner-konyha says: (előzmény @Krisztina)

    Kedves Kriszta, nagyon örülök, hogy jól sikerült 🙂 Szép hétvégét! 🙂

  13. Rupáner-konyha says: (előzmény @Krisztina)

    Kedves Kriszta, nagyon örülök, hogy jól sikerült 🙂

  14. Rupáner-konyha says: (előzmény @Lilla Deák)

    Kedves Lilla, nagyon örülök, hogy jól sikerült, köszi 🙂

  15. Rupáner-konyha says: (előzmény @Réka Molnár)

    Szuper, mindig úgy örülök, ha más lisztekkel is sikerülnek a receptek, nagyon szívesen 🙂

  16. Réka Molnár says:

    Elkészítettem teljes kiőrlésű tönköly liszttel, bögrésen mércézve. Közel 10 dkg-mal lett így több a liszt súlya (természetesen muszáj volt ellenőriznem mérlegen is 😀 ), de olyan tészta lett belőle, amilyennek lennie kell szerintem. Kicsit a sütéssel kell variálni, mert úgy érzem, nem sült át teljesen, de nagyon finom! Köszönet a receptért 🙂

  17. Lilla Deák says:

    Kedves Kételkedők!

    Gyakran sütök kelt tésztát, de én az a grammozós típus vagyok. Sosem volt merszem, bizodalmam bögrés recepteknek nekilátni. Vendéget vártunk és rég szerettem volna kipróbálni ezt a receptet, de aranyszabály ugye, hogy vendégnek új recepttel nem kísérletezünk. Olyankor a régi beváltat süti az ember. Ennek ellenére bevállaltam és hatalmas sikert aratott. Mindenben követtem a receptet, nem volt nehéz, igazán! A sikerhez kell annyi, hogy a bögre 2,5 dl (nálam cupcake mérőedények) legyen..talán. Köszönöm a receptet!! Bátorítok mindenkit, aki eddig hezitált!

  18. Krisztina says:

    Kedves Margó!

    Örülök, hogy rátaláltam erre a receptre, egybôl dupla adagot gyúrtam be. Egy adag tésztából túrós és fahéjas töltelékes lett. Ma ismét dupla adagot készítettem, most kel a tészta. Mennyeien finom, és tökéletes a recept!
    Köszönöm szépen! 🙂

    Üdv: Kriszta

  19. SzCs says:

    Mi az eredeti német neve a rezeptnek? Szeretnem tudni, h. honnan ered a fordítás.
    Előre is köszi!

  20. Ágnes Bodnár says: (előzmény @Ágnes Bodnár)

    Kisült:) Magas lett, pihepuha és foszlós. Nagyon finom!

  21. Ágnes Bodnár says:

    A tésztája szépen összeállt a megadott mennyiségekkel. Nagyon puha de nyújtható. A csíkokat nem tudtam ilyen szépen egymásra rakni, kicsit összevissza lett. Most pihentetem. Olyan illat van az egész lakásban, hogy hihetetlen 🙂

  22. csenge says:

    Szia! Múltkor nagyon jól sikerült és el is kapkodta a család elég hamar (dupla adagot), viszont a “bárcsak vaníliás lenne” megjegyzést kaptam. Mit gondolsz, hogy valósíthatnám meg? Lehet a vaníliás cukor simán tömény lenne. Akkor azt “higítsam” cukorral? Mit gondolsz?

  23. Kriszta Szekér says:

    Nagyon finom lett, úgy csináltam ahogy a recept írja. Köszönöm szépen.

  24. Kedves Kriszti, örülök, hogy ízlett a családnak, nagyon szívesen 🙂

  25. Rupáner-konyha says: (előzmény @Hábencius Mária)

    Elnézést a kései válaszért, de kényszerpihenőre kényszerültem 🙁 A receptet javítottam, csak az elején kell bele a cukor, remélem jól sikerül 🙂 Szép hétvégét: Margó

  26. Rupáner-konyha says: (előzmény @Ildikó Ábrahám)

    Kedves Ildikó, ez nem kalácstészta, hanem egy annál lágyabb tészta, nem kell megijedni tőle, hogy ragacsosabb, mint a megszokott, pont azért lesz vékony, fátyolos 🙂

  27. Rupáner-konyha says: (előzmény @Marian Éger)

    Nagyon szívesen, örülök, hogy jól sikerült 🙂

  28. Kedves Kriszti, nagyon örülök, hogy jól sikerült, és hogy neked működött recept 🙂 Szép hétvégét kívánok Nektek: Margó

  29. Rupáner-konyha says: (előzmény @Rita Rubocki)

    Kedves Rita, szívből örülök, hogy jól sikerült, remélem jót ettetek belőle a férjeddel :-)Szép hétvégét Nektek ott a távolban 🙂

  30. Rupáner-konyha says: (előzmény @Henriette Hüll)

    Szia, nagyon örülök, hogy jól sikerült 🙂

  31. Rupáner-konyha says: (előzmény @Kitti Horváth)

    Szia Kitti, örülök, hogy jól sikerült, nagyon szívesen 🙂

  32. Kitti Horváth says:

    Ma ebédre készítettem el ezt a finomságot! Rögtön dupla adaggal indítottam, és nem csalódtam! Szép is lett és isteni finom!- Köszönet a receptért !

    Horváth Kitti

  33. Henriette Hüll says:

    Szia! Tegnap este megcsináltam,nagyon finom lett! A recept tökéletes! 🙂

  34. Lászlóné Velez says: (előzmény @Hábencius Mária)

    nem tudom, megcsináltad e már a sütit,csak most olvastam el kérdésed…..annyi cukor kell bele, amennyit irnak, tehát az un. töltelékbe is + a tésztába is….nem lesz édes…..de én a tölteléket kevésnek találtam és dupla mennyiséggel kenegettem és tettem bel jó sok mazsolát is…finom lett és igy szaftosabb is.Én a lisztet a bögrével mértem és egy könnyen gyurható tészta lett, nem is kellett hozzá nyujtófa,kisimitgatam.. Olcsó és finom…vaniliasodóval az igazi….jó sütögetést

  35. Szatmáriné Varga Melinda says:

    Fantasztikus ötletes recept…

  36. Hábencius Mária says:

    Holnap szeretném elkésziteni, remélem addig kapok választ a kérdésemre. A tészta hozzávalóinál van felsorolva 1 ek.cukor, amit össze kell melegiteni a vajjal és tejjel. A maradék hozzávalókat a liszthez kell keverni ahol ismét ott szerepel a cukor. Tehát kérdésem, hogy több cukor kell mint a hozzávalókban meg van adva? Az olvasat alapján nekem is nagyon soknak tűnik a folyadék, de nekiállok és meglátjuk 🙂 Isteni finomnak tűnik. Válaszokat előre is köszönöm. Marcsi

  37. Krisztina Regenyei says:

    Kedves Margó!

    Megsütöttem másodszorra is Két napon belül! Igaz én nem ettem mert nem jutott de a gyerekek és a párom szerint Isteni. Először csak egy adagot sütöttem ez kevésnek bizonyult. most dupla adagot de nem bírta a kenyérsütő a kelési kapacitását. rettenetesen néz ki 😀 de megéri a mosogatás mert tényleg jó a recept! Köszi!

  38. Rita Rubocki says:

    Kedves Margó!Megsütöttem,valami isteni.Ezt nem lehet abbahagyni,vissza kell fognom magam hogy ne egyem meg mire hazaér a férjem munkából!Szép napot kivánok,Hollandiából! 🙂

  39. Ildikó Ábrahám says:

    Kiadagoltam a recept alapján az anyagokat. Szerintem a megadott folyadék nagyon sok. A zsiradék mennyisége is elnagyolt ennyi liszthez. Sima kalácstésztát dagasztottam, ahogy szoktam. A fahéjas töltelék maradt. Ez helyettesíthető akár kakaóval is. Aki gyakran készít kelt tésztákat, annak nem lehet gond az arányok megváltoztatása, ránézésre lejön, hogy valami nem OK, azonban a kezdőknek a rosszul megadott mennyiség gondot okozhat. Köszönöm a receptet, most kel a tészta, biztosan finom lesz!

  40. Krisztina Petneháziné Wonner says:

    Kedves Margó!
    Ez a recept így tökéletes ahogy van! Estére készítettem el, amíg hűlt a 19 hónapos kislányom már megdézsmálta! Miután megkínáltam a család többi tagját a kisfiam (7,5 éves) annyit mondott anya ez isteni, a férjem majdnem megette az egészet! Úgy csináltam mindent ahogy leírtad! Köszönöm jó éjt: Kriszti

  41. Marian Éger says:

    Gyönyörű ez a süti, és nagyon finom! Köszi ezt a csodás receptet:)

  42. Orgován Andrásné says:

    Én már harmadszor sütöm 2 héten belül az unokámnak nagyon izlik, mindig ezt kéri, hogy süssem, nagyon jó a recept

  43. Gosztoláné Kelemen Mónika says:

    Nagyon finom !!!Köszönöm szépen !

  44. Rupáner-konyha says: (előzmény @Radó Judit)

    Nem tudom, hogy ki az analfabéta, de nyilván nem a fordító, akinek a receptje alapján ezt a receptet több százan kipróbálták, sikerrel (rajtad kívül 🙂 🙂 Először gondoltam, hogy törlöm a kommented, de nem teszem, inkább sajnállak, hogy ennyi rosszindulat van benned, és hogy a véleményedet csak ilyen formában tudod közölni. Javaslom, hogy inkább ültess virágokat, szép napot Neked: Margó
    Szeretettel várom további megmosolyogtató leveleid, küldj belőlük sokat 🙂

  45. Radó Judit says:

    Ha valaki konyhai analfabéta, ne fordítson le cikkeket se. Pláne ne rosszul.
    Az eredeti arányok szerint kell készíteni, és nagyon jó lesz, ez a bögrés változat meg nem jó.
    Ennyi.

  46. Ildikó Törzsök says:

    Sziasztok!
    Aki szereti a citromot próbálja ki azzal is.
    Fahéj helyett 2 db citrom reszelt héja kell hozzá.

  47. Maria Wachtler says:

    Köszönöm a receptet,nagyon finom lett. A férjemnek fahéj helyett màkosan csinàltam,az is nagyon puha ès omlós lett,ízre szintèn csodàs. 🙂 🙂

  48. Tarnóczkyné Pogány Éva says:

    Megsütöttem, hát valami mennyei finom volt ! mindent úgy csináltam ahogy a receptben van, és tökéletes lett, hálás köszönet!

  49. Rupáner-konyha says: (előzmény @Moncsesz)

    Hát frissen a legfinomabb, mit a legtöbb kelt, de ettől függetlenül másnap is finom 🙂 Jó ékt: Margó

  50. Moncsesz says:

    Másnapra veszít a finomságából?
    Reggelire szeretném a családnak, ezért előző este készíteném el?
    Üdvözlettel:Moncsesz

  51. Rupáner-konyha says: (előzmény @Jolán Munka)

    Kedves Jolán, remélem jól sikerült, és szívből örülök, hogy beválnak a receptek 🙂 Szép napot: Margó

  52. Rupáner-konyha says: (előzmény @Luluim)

    Nem tudom, hogy mi lehetett a baj, de egy bögre liszt az egészen biztosan 12,5 dkg, ha fehér lisztet használok, de a kellemetlenségek ellenére remélem jól sikerült 🙂 A tészta a kelesztés előtt lágy, mondjuk nem galuskaszerű 🙂

  53. Dóra, nagyon örülök, hogy jól sikerült a baljós jelek ellenére 🙂

  54. Sólyom Fekete Dóra says:

    Kicsit lágy lett a tészta, a csíkok megnyúltak, amikor egymásra szerettem volna tenni őket, így hullámosan tudtam csak egymásra tenni, nagyon csúnyán néztek ki, de a sütőformában már nem látszottak ezek a csúnyaságok, és megsülve lehet, hogy még finomabb lett, mintha tökéletesen sikerült volna.

  55. Luluim says:

    Neki àlltam én is elkészíteni, de a megadot liszt menyiséggel nokedli sűrűségű tésztát kaptam. 3 bögre liszt az nem 375 gram, hanem kb. 450 gramm. Bele is kellett még tennem jó 10 deka lisztet, hogy megfelelő állaga legyen! Most kel a tészta, meglátom milyen lesz!

  56. tkata0603@gmail.com says:

    Mindjárt készen lesz.:-)

  57. Jolán Munka says:

    Reggel neki is látok elkészítem!
    Meglepi lesz a családnak ha haza érnek ,fáradtan a Munkából!

    Köszönöm szépen ezt a sok finomabbnál finomabb étel recepteket
    Üdvözlettel Jolán!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!