Rupáner-konyha

Félórás, foszlós sós-vajas kifli bögrésen

DSC_0021

Ennek a kiflinek a kiindulópontja a sós vendégváró kiflim volt, csak éppen gyorsan kellett péksütemény, így kihagytam a pihentetés fázist, lesz ami lesz alapon. Szerencsére nem kellett a végén csalódnom, egy kosárnyi pihe-puha, ízletes, foszlós sós kifli került a reggelizőkosárba 🙂

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre!

Hozzávalók 16 darab nagyobb kiflihez:

A tésztához:
– háromnegyed bögre 3,5%-os kefir (1 kis pohár, 150 g)
– negyed bögre étolaj (fél dl)
– szűk fél bögre 2,8%-os tej (1 dl)
– három és fél bögre fehér finomliszt ( 45 dkg)
– fél kocka (2,5 dkg) friss élesztő
– 1 evőkanál kristálycukor
– 1 tojás

A sós vajhoz:
– 10 dkg puha vaj vagy margarin
– fél evőkanál só

A kenéshez:
– 1 tojás sárgája

Elkészítése:

1. A tejet meglangyosítjuk egy kisebb edényben, majd belekeverjük a cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Félretesszük.
2. Egy másik kisebb tálkában a sót összekeverjük a puha vajjal, majd ezt is félretesszük.
3. Ha az élesztő felfutott, akkor egy nagyobb műanyagtálba mérjük bele a lisztet, öntsük rá az élesztős tejet, majd az összes többi hozzávalóját a tésztának, és gyúrjuk össze. Ha nagyon ragad, akkor adjunk hozzá még egy kis lisztet, ha nagyon száraz, akkor egy kis tejet, mert jól kezelhető tésztát kell kapnunk.
4. A tésztát osszuk négy részre, majd nyújtsuk őket körülbelül tányérnagyságú körökké.
5. Két lapra osszuk szét a sós-vajas keveréket, és szépen kenjük szét rajtuk egyenletesen.
6. Ezután helyezzünk rá mindegyik megkent körre egy másikat, majd vágjuk őket cikkekre (már a két keletkezett szendvicskörünket:-) a következőképpen: a két lap mindegyikét nyolc-nyolc cikkre. Én pizzavágót használtam…
7. Ha mindezzel megvagyunk, már nincs is egyéb dolgunk, mint a cikkeket a hosszabbik felüktől kezdődően kiflikké felcsavarni, majd sütőpapírral bélelt tepsire helyezni őket, tojássárgával megkenni a tetejüket, és száznyolcvan fokos sütőben (alul-felül sütés programon) aranyszínűre sütni őket.

Jó étvágyat! 🙂

Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

DSC_0029ki

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Iren Szocs says:

    En ma olastam eloszor ezt a receptet, ki is probaltam es NAGYON NAGYON jol sikerult es mennyeien finom, barkinek ajanlom, nagyon megeri…es koszonom a receptet

  2. File Lászlóné Szigeti Mária says:

    Tetszik a recept,főleg azért, mert a g,dkg,dl is fel van tüntetve,így szívesen kipróbálom, mintha csak bögre méret lenne.Ha kész lesz megírom hogy sikerült,a fenti hozzászólásokat is figyelembe veszem.köszönöm

  3. Rupáner-konyha says: (előzmény @Rita Répási)

    Kedves Rita! Szerintem joghurttal próbáld 🙂

  4. Rupáner-konyha says: (előzmény @Szabó Ida)

    Szia, nagyon szívesen, a köményes változat fincsi lehet 🙂

  5. Szabó Ida says:

    Szia!Köszönjük a finom kifli receptet.Már másodjára csinálom 2 héten belül.Nagyon finom.Szeretném megjegyezni hogy aki szereti az szórjon rá egy kis fűszer keménymagot és egy kicsi sajtot is.A párom kérte mert szerinte finomabb.
    Köszönjük szépen!

  6. Rita Répási says:

    Kedves Margo!
    A kefirt mivel tudmam helyettesiteni?
    *kaukazusi kefirrel
    *tejfollel
    *jogjurttal esetleg?
    Koszomom a valaszat!

  7. Réka Mózes says:

    Apósom imádta! Az első adag picit kinyílt, mostanában kezdtem egyre többször sütni, szóval még nem számítok rutinosnak. De tényleg ízletes lett! Ma a tízperces csirkesalidat, holnap pedig az aranygaluska receptedet próbálom ki.

    Sok főzős blogot olvastam már, de a tiéd a legjobb! Érthető, könnyen beszerezhető alapanyagokkal dolgozol, nem érzek szégyent, hogy olyat kér a recept, amit “alap hozzávalóként” írnak, nálam viszont nincs, mert mondjuk csillagászati az ára.

    Szóval hajrá, engem megfőztél 🙂

  8. Tényleg egyszerű, nagyon szívesen, remélem jól sikerül 🙂

  9. Rupáner-konyha says: (előzmény @Réka Mózes)

    Én a tésztába nem javaslom, inkább bele vagy a tetejére 🙂

  10. Rupáner-konyha says: (előzmény @Agi Hugi)

    Szerintem nyugodtan 🙂 Én is tervezem kipróbálni 🙂

  11. Agi Hugi says:

    Meglehet tolteni valami edessel?

  12. Réka Mózes says:

    Egy kis sajtot is tennék hozzá. Vajon ha a tésztához keverem reszelten, az gond? Vagy csak simán a feltekerés előtti fázisban beleszórok picit? Mit gondolsz?

  13. Gregus Ferenc Zsuzsa Ćosić says:

    nagyon egyszerunek tuno recept ki fogom probalni.koszi


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!