Rupáner-konyha

Bögrés tejbegríz

DSC_0103

A tejbegrízt sokan csak azért nem szeretik, mert a menzán a kásaszerű, túlfőzött, csomós, matt színű rémséggel találkoztak, aminek vajmi kevés köze van ahhoz, amilyennek ennek az ételnek lennie kellene. Annak idején a védőnő így magyarázta anyukámnak: annyira szabad csak megfőnie a gríznek, hogy üveges, kristályszerűek maradjanak a szemek. Ez akkor következik be, amikor már megpuhult, de még nem főtt túl. Ennek pedig két titka van: az egyik, mint mindig, hogy pontos arányokkal dolgozzunk, a másik pedig: alacsony fokozaton főzzük, mert ha csak egyszer is felforr, akkor a mutatványunk megbukott.

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre!

Hozzávalók:
– 4 bögre tej (1 liter)
– fél bögre búzadara (10 dkg)
– fél bögre cukor (8 dkg)

Elkészítése:

1. A tejet egy fazékba öntjük, és feltesszük főni.
2. Mikor felmelegszik, visszavesszük a lángot takarékra, majd hozzáadjuk a búzadarát és a cukrot.
3. Folyamatos kevergetés mellett tíz-tizenöt percig főzzük. Ekkor még picit hígnak tűnhet, de nem kell aggódni. Helyette rögtön öntsük szét tányérokra, vagy tálkákba, hogy csillogó, tükörsima felületet kapjunk. Szórjuk meg kakaós cukorral, és mire meghűl annyira, hogy már fogyasztható (1-2 perc), pont olyan lesz, amilyennek lennie kell: selymes és toroksimogató.

Jó étvágyat! 🙂

Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

Tejbegríz

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Kedves Zsuzsa, ennek szívből örülök, remélem a mézeskalács is sikerül, és megörvendezteted vele magatokat 🙂

  2. Sipiczki Zsuzsanna says:

    Kedves Margó!

    Nagyon tuti a recepted! 🙂 A Vőlegényem imádta a tejbegrízt, és nekem is sikerélmény volt mind az evése, mind a készítése. Végre nem lett csomós, és nem égett oda az alja!!
    Legközelebb is a TE instrukciód alapján fogom készíteni és kipróbálom a bögrés mézeskalácsodat is. 5 éve próbálkozom, de még nem jött össze a tökéletes karácsonyi rögtön puha mézeskalács.

  3. Eszesné Dobos Márta Eszes says:

    Remek dolgokat lehet itt eltanulni. köszönöm szépen mindig találok okos és gyors ötleteket.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!