Rupáner-konyha

Igazi törékeny csöröge (bögrésen is)

DSC_0196k

Csörögefánkot enni, vagyis beleharapni a porcukros, leheletvékony finomságba, csakis egy jó recepttel lehetséges. És a csörögét elrontani egyszerűbb, mint a pofon. Nekem sikerült, méghozzá nem egyszer és nem kétszer. Anyukám anyukája éppen olyat készített, amilyennek lennie kell, legalábbis anyukám így meséli. Az az anyukám, aki nem hajlandó csörögét sütni, mióta egyszer nem sikerült neki, és apukám jópofaságból Donald kacsát formázott belőle, piros kalappal. Anyukám akkor elsírta magát, mi azonban örültünk neki, így a szekrényünk tetejéről emlékeztette őt hosszú-hosszú ideig arra, hogy miért ne süssön soha többet csörögét 🙂
Én azért sütöttem, de igazából sosem lett az igazi, most azonban sikerült megtörni az átkot, és végre olyat készíteni, ami hajszálvékony, és csörög, miközben beleharapunk…

És íme a recept, melynél a szokásos 2,5 dl-es bögre a mércénk 🙂

Hozzávalók:

– három és fél bögre (45 dkg) fehér finomliszt
– 6 tojás sárgája
– 5-6 evőkanál 20%-os tejföl
– 3 evőkanál rum
– 3 csapott evőkanál porcukor
– 8 dkg olvadt vaj
– 1 csipet só

+ olaj vagy zsír a sütéshez

Elkészítése:
1. A tészta hozzávalóit egy tálba mérjük, villával nagyjából összekeverjük, majd kézzel összegyúrjuk. Nem kell túldolgozni! Puha kis labdát kell, hogy kapjunk, ha száraz, akkor adjunk hozzá méh egy pici tejfölt, ha nagyon ragad, akkor lisztet.

DSC_0090k

2. Bő negyedórát pihentetjük a tésztát, majd lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk. Lisztezzük közben a tetejét is… Aki ropogósra szeretné, az különösen ügyeljen arra, hogy nagyon-nagyon vékonyra nyújtsa! Én egy pocot dundibban szeretem, így nem nyújtottam annyira vékonyra 🙂
3. A tésztából trapézalakokat vágunk, melyeken középen, hosszában szintén bevágunk.

DSC_0095k

4. Ezután a tészta mindkét csúcsát átbújtatjuk a vágáson, gyakorlatilag kifordítjuk a tésztát.

DSC_0105k

5. Bő, forró (de nem túl forró!) olajban vagy zsírban aranyszínűre sütjük őket, majd még melegen meghintjük porcukorral. De nem ám spórolósan! 🙂
6. Forró, rummal megbolondított sárgabaracklekvárral tálaljuk, hogy garantáltan megnyalja utána mindenki a tíz ujját, vagyis mind az összeset…

Jó étvágyat! 🙂

cats

Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

DSC_0190k

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Rupáner-konyha says: (előzmény @W. A. Lacky)

    Szia, azt sajnos nem, nem is hallottam még róla, de utánanézek 🙂

  2. Szia, rum pótló alatt az aromát érted? De egyébként lehet rum nélkül is, nyugodtan, aromából pedig csak egy pici kell 🙂

  3. Zoltánné Domján says:

    Szia!Rum nélkül lehetséges e?Vagy rum pótlóból mennyit kell beleteni?

  4. W. A. Lacky says:

    Szia!

    A tyúklábat nem tudod hogy kell sütni?


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!