Rupáner-konyha

Gyors, nagyon puha vajas keksz (bögrésen is)

DSC_0404k

Ez a linzer tészta nagyon különleges, mert szinte alig néhány hozzávalóból, rendkívül gyorsan elkészíthető. A tészta lényege az, hogy nem szabad túldolgozni, úgyhogy a gyúrás ideje alig két perc, sütni pedig mindössze nyolc percig szabad. Szóval, ha mindent egybeveszünk, fél óra alatt elkészül két nagy gáz tepsinyi finom, intenzíven vajas keksz, ami napok múltán sem veszít puha és omlós állagából. Kedvünkre díszíthetjük mázakkal, olvasztott csokoládéval, marcipánnal, de anélkül is tökéletesen megállja a helyét a szép világos tésztájával.

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre!

Hozzávalók 50-60 darab kekszhez:
– 20 dkg puha vaj
– 1 bögre kristálycukor (16 dkg)
– 1 tojás
– 2 teáskanál sütőpor
– 1-2 teáskanál vanília kivonat, vagy aroma, esetleg egy csomag vaníliás cukor (10-12 g)
– 3 bögre fehér finomliszt (38 dkg)

DSC_0337k

Elkészítése:
1. A sütőt előmelegítjük 170-180 fokra, alul-felül sütésre.
2. A cukrot kikeverjük a vajjal, majd hozzáadjuk a tojást is. Én ezt turmixgéppel csináltam.
3. Ezután hozzámérjük a többi hozzávalót is, és egy villával nagyjából összekeverjük, majd kézzel néhány laza mozdulattal szépen összeállítjuk a tésztát. Tényleg csupán egy-két perc, tilos túldolgozni!
4. Vékonyan lisztezett felületen kinyújtjuk a tésztát körülbelül négy milliméter vastagra, majd kiszúrókkal tetszőleges formákat szaggatunk a tésztából, melyeket sütőpapírral bélelt vagy kivajazott sütőlemezre sorakoztatunk. Szellősen tegyük őket!
5. Nyolc perc alatt készre sütjük őket. Ekkor még nyersnek tűnnek, de nem azok. Ne bizonytalanodjunk, egy-két perc hűlés után megszilárdulnak és elérik a tökéletes állagukat! Az aljának is fejérnek kell maradnia, nem kaphat színt, mert akkor kiszárad!
6. Tetszés szerint díszítsük.

Jó étvágyat! 🙂

Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

vál2k

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Gertrud Hetzke says:

    Vajon ezt a tésztát lehet használni sütipecséttel is? Nem sül szét a minta?

  2. Timea Balazsi says:

    Sziasztok!

    Nagyon jó a recept, tetszik, hogy ilyen gyorsan készen van és ennyire omlós. Nekem személy szerint túl édes az eredeti recept szerint. Másodszor csak harmadát tettem az eredeti cukormennyiségnek és 2 evőkanál havasi mézet. A lisztnek egyharmadát zabpehelyliszttel helyettesítettem. Továbbá tettem egy csipet sót a masszához. Az állaga így is tökéletes lett, az íze pedig kifinomultabb. Köszönöm szépen a receptet.

  3. Rupáner-konyha says: (előzmény @Aranka Farkas)

    Esetleg próbáld legközelebb egy picit puhább vajjal, nem javaslom a margarint, mert egész más lesz az ízvilága. Egy picit dobd mikróba a vajat, de ne olvadjon meg, csak puha legyen 🙂

  4. Aranka Farkas says:

    kedves margó!nagyon fincsi a vajas keksz,csak sajnos én is nehezen tudtam összeállítani a tésztáját,végig morzsolódott pedig öt-nyolc percig próbáltam összegyúrni.végül feladtam és csak rányomkodtam a deszkára és kiszaggattam,de az íze mennyei.én tea vajjal készítettem de tanácsot szeretnék kérni hogy ha margarinnal próbálnám esetleg jobban sikerülne?köszi.

  5. Rupáner-konyha says: (előzmény @Varga Ági)

    Szia Ági,

    nagyon örülök, hogy jól sikerült, szívesen 🙂

  6. Varga Ági says:

    Sziasztok!

    Kipróbáltam, tényleg nagyon gyors éééés finom!!!!
    (Én legközelebb porcukorral próbálom ki, mert így szuper ropogós, de reményeim szerint, porckorral inkább omlós állagú lesz, ami nekem(!!!) jobban bejön! 🙂
    A recept ismét szuper, már be is írtam a receptes könzvembe!!! 🙂


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!