Rupáner-konyha

Dagasztás nélküli Berliner fánk (bögrésen is)

Farsangi fánkf

Lassan egész kis fánk arzenálom lesz, de nem tehetek róla, nagyon szeretem, minden formában. Ez a helyre kis fánkocska is nagy kedvenc lett, mert nem kell dagasztani, csak összegyúrni, gyorsan sül, és igazán élvezet már csak kézbe venni is, igazán párnaszerű, puha tésztája van.
Ráadásul végre arra is fény derült előttem, hogy hogyan kell úgy sütni a fánkot, hogy a világos mélyedés az ott maradjon a közepén.

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre!

Hozzávalók:

– 1 bögre 2,8%-os langyos tej (2,5 dl)
– 1 kocka friss élesztő (5 dkg)
– negyed bögre porcukor (5 dkg)
– 4 bögre fehér finomliszt (50 dkg)
– 4 tojás sárgája
– kb. fél bögre olvasztott vaj vagy margarin (10 dkg)
+ olaj a kisütéshez

Elkészítése:
1. A langyos tejet egy tálba öntjük, beleszórjuk a porcukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és egy jó tízpercre félretesszük.
2. A tojások sárgáját különválasztjuk, a vajat felolvasztjuk.
3. Ha felfutott az élesztő, akkor a liszttel, a tojások sárgájával és az olvasztott vajjal szép, sima tésztává gyúrjuk.
4. Meleg helyen, konyharuhával letakarva a tésztát kb. fél óra alatt a kétszeresére kelesztjük.
5. Ezután lisztezett felületen vastag ujjnyira nyújtjuk, és hat-hét centi átmérőjű szaggatóval vagy pohárral fánkokat szaggatunk, melyek közepébe az ujjunkkal mélyedést készítünk.
6. Az olajat olyan edénybe tesszük, amit le lehet fedni. Ez lehet fazék vagy serpenyő, a lényeg, hogy annyi olaj legyen benne, hogy a fánkok lebegni tudjanak.
7. Közepes lángon sütjük, és ha már az olaj felhevül, úgy tesszük bele a fánkokat, hogy a mélyedés LEFELÉ legyen az olajban! Ezután lefedjük egy-két percre.
8. Egy-két perc után a fedőt leemeljük, és ha aranyszínt kap, akkor megfordítjuk és a másik felét is készre sütjük. Ha hirtelen sülnek, akkor vegyünk vissza a hőfokon.
9. Konyhai papírtörlővel bélelt tányérra, vagy tálcára szedjük őket, majd meghintjük őket porcukorral, a mélyedésekbe pedig lekvárt teszünk.

Jó étvágyat! 🙂

Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

Farsangi fánk

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Rupáner-konyha says: (előzmény @Anita Abonyi-Kiss)

    Szia Anita, az én szaggatómmal olyan 20-24 darab szokott lenni, ha visszagyúrom a széleket 🙂

  2. Rupáner-konyha says: (előzmény @Sulyok Gabriella)

    Van nyomtatás gomb jobb oldalt 🙂 Nem tudom, hogy történt, de a hozzászólást eddig nem vettem észre, elnézést Szép hétvégét, jó sütögetést, Margó

  3. Anita Abonyi-Kiss says:

    Hány darab fánk lesz ebből a mennyiségből? Vasárnap megsütném egy kisebb társaságnak!
    Köszönöm! 🙂

  4. Klára Daru says:

    Megcsinaltam,nagyon finom lett,kevesebb munka,nagyszeru eredmeny.Koszonom.

  5. Sulyok Gabriella says:

    Nagy kár, hogy nem lehet a recepteket kinyomtatni.

  6. Nagy Emma says:

    Játék a szavakkal:)
    Hagyományos “dagsztott “vagy gyúrt, sima vagy hólyagos….ahány ház annyi féle szó annyiféle íz. Ízek és receptek előhívva, átcsomagolva. Nagyifánk:)))))

  7. Rupáner-konyha says: (előzmény @Hajnal1Kriszti)

    Ha dagasztani kéne, akkor szép hólyagos, laza tésztát kéne dagasztanunk, ami nem kis munka, hacsak nem géppel csináljuk. Így csak simára összegyúrjuk, a dagasztás helyett pedig több élesztőt használunk 🙂

  8. Rupáner-konyha says: (előzmény @Nagy Emma)

    Nem, haq hagyományos lenne, akkor szép hólyagosra kéne dagasztani a tésztát 🙂

  9. Rupáner-konyha says: (előzmény @Nanica Jánosi)

    Kedves Nanica, egy bögre liszt tizenkét és fél deka, stimmel 🙂

  10. Nanica Jánosi says:

    Kedves Margó! 4 bögre vagy fél kiló liszt nem ugyanaz. (szerintem) Az majdnem 1 kg. Kérlek nézd meg és valamelyiket javítsd a receptben.

  11. Azért te nagyokos, mert csak keleszteni kell, dagasztani nem. A kettő messze nem ugyanaz.

  12. Nagy Emma says:

    Hagyományos fánk recept! Bögre,mint mértékegység címmel.

  13. Hajnal1Kriszti says:

    Nem értem. 🙁 Ez mitől lett dagasztás nélküli fánk? Ez egy szokásos fánkrecept, semmi újat vagy eltérőt nem találtam benne, max. a bögrés mértékeket.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!