Rupáner-konyha

Mennyei klasszikus túrógombóc (bögrésen is)

DSC_1146v

Az egyik kedvenc desszertem, abból is a hagyományos változatra szavazok, nem kell bele más csak búzadara, túró és tojás. Az eredmény pedig egy karakteres, túrós, grízes puha gombóc, ami garantáltan nem fog szétfőni a vízben 🙂 Igazán házias ízélmény, ha a morzsát zsíron pirítjuk, nem hasonlítható semmihez, sok tejföllel és jó adag porcukorral a tetején, mmmm…

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂

Hozzávalók:
– fél kg tehéntúró
– háromnegyed bögre búzadara (10 dkg)
– 3 tojás

A morzsához:
– 3 evőkanál olvadt sertészsír vagy étolaj
– másfél bögre zsemlemorzsa (15 dkg)

+ tejföl és porcukor a tetejére

Elkészítése:
1. A morzsához a zsírt felmelegítjük egy kisebb lábasban, majd nagyon lassú tűznél, folyamatos kavargatás mellet aranyszínűvé pirítjuk a morzsát. Egy pillanatra se hagyjuk magára, mert már meg is van a baj, én rendszeresen eljátszom. Az egyetlen konyhai művelet, ami mellett semmi mást ne akarjunk párhuzamosan csinálni!!! 🙂
2. A túrót egy tálban villával összetörjük, majd a többi hozzávalóval szép, egyneművé keverjük és félretesszük egy-két órára pihenni.
3. Lobogó, forró vízbe csapott evőkanálnyi masszányi gombócokat gömbölygetünk, melyeket lassan a vízbe engedünk. Takarékon főzzük őket kb. 5 percig, ekkor egyet kiveszünk, és ellenőrizzük, hogy szépen megfőtt-e.
4. Mikor átfőtt, akkor a pirított morzsára szedjük, és szépen, óvatosan összerázogatjuk az egészet.
5. Tejföllel nyakon öntve és porcukorral tálaljuk.

Jó étvágyat! 🙂

Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

DSC_1211

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Kedves Ilona, nagyon szépen köszönöm, ki fogom próbálni, egészen biztosan 🙂 Nem tudom, hogy történt, de a hozzászólást eddig nem vettem észre, elnézést Szép hétvégét, jó sütögetést, Margó

  2. Ilona Czinegéné Csiki says:

    Szia
    Én is hoztam neked egy fini receptet…
    ‘ l l tej
    1 dl búzadara
    0.5 kg túró
    citromhéj
    kemény tejbe grízt főzünk ízlés szerint cukrozzuk,és hozzá gyúrjuk a túrót,reszelt citromhéjat és mehet a dióba,vagy a pirított zsemle morzsába….Ez is nagyon finom,és gyors.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!