Rupáner-konyha

Villám töpörtyűs pogácsa – nagyon sokáig eláll!

DSC_0288

Ez a töpörtyűs pogácsa számos kísérlet, falatnyi, tökéletes végeredménye. Gyorsan elkészül, abszolút nem pihentetjük, mennyeien foszlós, leveles, intenzíven töpörtyűs, omlós, a tésztáját összeállítani pedig könnyebb nem is lehetne. Benne van minden földi jó, ami kell a házias töpörtyűs pogácsához: zsír, bor, tejföl, élesztő. Nem kell hajtogatni, mégis a végeredmény simán versenyre kel bármelyik hajtogatott pogival. Próbáljátok ki, egy hét múlva is tökéletes, nem szikkad meg, nem szárad ki 🙂
A recept egyébként a nagymamámé, a család nagy kedvence, nem is értem, hogy egyáltalán miért próbáltam ki másik recepteket 🙂

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂

Hozzávalók 1 kg pogácsához:
– 5 bögre fehér finomliszt (62,5 dkg)
– negyed bögre langyos tej
– 1 mokkáskanál kristálycukor
– egy kocka (5 dkg) friss élesztő
– egyharmad bögre fehérbor
– 2 tojás
– 2 evőkanál tejföl
– 1 evőkanál só
– 30-35 dkg darált töpörtyű
– 10 dkg zsír (4 púpos evőkanál)

A tetejére:
– egy tojás sárgája egy mokkáskanál tejjel felverve

Elkészítése:
1. Az élesztőt belemorzsoljuk a langyos tejbe, a tetejét megszórjuk a cukorral, majd tíz percre félretesszük meleg helyre, hogy felfusson, ezután az összes többi hozzávalóval egyneművé gyúrjuk. Pillanatok alatt megvan, nagyon jó vele dolgozni! A zsírt miután kimértük, vagy hagyjuk egyí picit felengedni, puhulni, vagy néhány másodpercre tegyük mikróba, hogy puha legyen, de ne olvadt!
2. Egy puha, lágy tésztát kapunk, melyet lisztezett felületen két centi vastagra nyújtunk, majd 10 percet hagyjuk pihenni.
3. Ezután berácsozzuk a tetejét, valamint előkészítjük a tojássárgás tejes keveréket.
4. A tetejét éles késsel, nem túl mélyen berácsozzuk, majd apróbb pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A szaggatót néha mártsuk lisztbe, ha nagyon ragadna.

DSC_0083

DSC_0086

5. A pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, megkenjük a tojásos-tejes keverékkel, majd 190 fokon nagyjából 25 perc alatt készre sütjük. Ne szárítsuk ki!

Ilyen szép a belseje:

DSC_0395

Jó étvágyat! 🙂

Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

DSC_0360

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Zsuzsa Korsós says:

    Margó! Szeretném kérdezni, hogy keleszteni nem kell, azonnal lehet nyújtani és szaggatni, a tepsiben sem kell keleszteni? A válaszodat előre is köszönöm. Holnap reggel szeretném sütni.

  2. Most készült el, finom lett. Bor helyett vizet tettem bele, amit pici ecettel (talán 1 mokkáskanálnyival) “bor-ízűsítettem”. 🙂

  3. Ilona Zsofenszki Imréné says:

    Köszi a receptet,most készülök megsütni ! Bor helyett mit tehetek bele ?

  4. Ilona Szabó says:

    Kedves Margó! A recept kiváló, köszönöm. A férjem mindig azt a pogácsát kérte, amit disznótorban evett gyermekkorában. Nos ez az:)) A formájához csak annyit tennék hozzá, hogy én egy kicsit nagyobb szaggatóval vágom ki és utána a két kezem között kicsit “megsergetem” őket és így szép magasak lesznek és kevésbé lehet őket kiszárítani. Azonban mindenki csinálja a saját ízlése szerint, de a recept hibátlan. (Más receptjeidre is ez vonatkozik 🙂

  5. Erika Kiss says:

    Kedves Margó! Megsütöttem a töpörtyűs pogácsát. Nem lett rossz s nálunk sem fog sokáig elállni.(eszegetjük folyamatosan) Valamiért az enyém nem lett olyan szép “magas” mint a képen. Lehet az oka esetleg a kevesebbre sikerült zsír mennyiség?
    Köszönöm s örülök, hogy rátaláltam erre az oldalra!Üdv: Erika

  6. Zsuzsa Czigány says:

    Szeretem a receptet amit irsz!nagyon finom

  7. Szilvia Geszti says:

    Szia, akkor most én tag vagyok?? Csak saját célra szeretném az oldalt használni.. Szimpatikusak a receptjeid…


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!