Rupáner-konyha

Réteges sajtos-juhtúrós pogácsa (bögrésen is)

DSC_0239j

És sajt van a rétegekben, a tésztája pehely, az íze isteni, elkészíteni pedig nagyon egyszerű. Nincs egy csomó hajtogatás, mindössze egyszeri, a tésztáját csak gyúrjuk, enni pedig csak esszük-esszük-esszük.
Laurácskámmal készítettük, ő a legnagyobb pogácsás a családban, szívesen visz belőle tízóraira, és a sajtos a kedvence. Ez is nagy sikert aratott nála 🙂

DSC_0207-1h

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂

Hozzávalók:
– 5 bögre fehér finomliszt (62 dkg)
– 3 dkg friss élesztő
– 25 dkg vaj
– 20 dkg juhtúró
– 1 evőkanál só
– egy teáskanál kristálycukor
– 2 tojás sárgája
– 10 dkg reszelt trappista sajt
– bő fél bögre tej (másfél deci)
+ pici étolaj a kenéshez

A tetejére:
– 1 tojás sárgája felverve egy mokkáskanál tejjel
– 5-8 dkg reszelt trappista sajt

Elkészítése:

1. A lisztet a vajjal és az élesztővel elmorzsoljuk, majd a többi hozzávalóval együtt lágy tésztát gyúrunk.
2. A tálat letakarjuk, majd tizenöt percre félretesszük pihenni. Ez idő alatt lereszeljük a sajtot, és felverjük a tojást a tejjel, előkészítjük a tepsiket a sütőpapírral.
3. A tésztát lisztezett felületen vastag ujjnyira nyújtjuk, megkenjük vékonyan olajjal, megszórjuk az a reszelt sajttal majd szorosan feltekerjük a hosszabbik oldalánál fogva, akár egy bejglit. A két végét a közepére hajtjuk, egy kicsit lenyomkodjuk kézzel, majd további tíz percre letakarjuk. Ez alatt elmosogathatunk 🙂
4. A tésztát olyan bő ujjnyira nyújtjuk, majd közepes méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
5. A pogácsákat sütőpapírral bélelt sütőlemezre sorakoztatjuk, megkenjük őket tojás sárgával, reszelt sajtot halmozunk a tetejükre, majd háromnegyed órát meleg helyen kelni hagyjuk.

DSC_0217h

6. Előmelegített 190 fokos sütőben (alul-felül sütés programon) nagyjából húsz perc alatt aranyszínűre sütjük őket.

Jó étvágyat! 🙂

Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

DSC_0272k

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!