Rupáner-konyha

Villám, pillekönnyű, kívül-belül sajtos pogácsák

DSC_0134

Ez a legeslegfinomabb, legesleggyorsabb, legeslegízletesebb pogácsa, amit valaha készítettem. A receptben található arányok sokadik kísérletre lettek olyanok, amilyennek szerettem volna. Éppen hogy nem reppenek el a tányérból, olyan pehelykönnyűek 🙂 Nem kell dagasztani, keleszteni, hajtogatni, pihentetni, mégis kívül roppanós, belül puha tésztájú pogácsák kerekednek belőle, amik még másnap, harmadnap is tökéletesen élvezhetőek. Mostanában folyton ezt sütöm, a család pedig nem unja 🙂

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂

Hozzávalók egy nagy gáztepsinyi adaghoz(lehet mindjárt duplával indítani:-):
– 3 bögre fehér finomliszt (38 dkg)
– fél kocka friss élesztő (2,5 dkg)
– negyed bögre langyos, 2,8%-os tej (60 ml)
– 1 csapott mokkáskanál kristálycukor
– 12,5 dkg vaj
– 1 tojás
– egyharmad bögre 20%-os tejföl (megfelel fél kis dobozos tejfölnek, illetve 80-90 g-nak)
– 1 púpos teáskanál só
– 15 dkg reszelt trappista sajt (fele a tésztába, fele a tetejére)

A tetejére:
– 1 tojás sárgája 1 csepp tejjel felverve

Elkészítése:
1. A cukrot a langyos tejjel elkeverjük, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk felfutni.
2. Míg az élesztő felfut, addig a dagasztótálba belemérjük az összes többi hozzávalót (a sajtnak csak a FELÉT, mert a többi a tetejére kell!!!) , majd kibélelünk egy nagy gáztepsit sütőpapírral, valamint előkészítjük a felvert tojássárgát.
3. Ezután a tálba öntjük a felfutott élesztőnket, majd szép egyneművé gyúrjuk a tésztát gyors mozdulatokkal. Lágy tésztát kell kapjunk, ha azonban nagyon ragad, akkor még egy pici lisztet adjunk hozzá.
4. Lisztezett deszkán nyújtsuk a tésztát ujjnyi vastagra, majd szaggassuk ki pogácsaszaggatóval, olyannal, ami legalább öt centi átmérőjű.
5. Hogy szép magasak és formásak legyenek, jól sodorjuk meg őket egyenként, majd mehetnek a tepsire.
6. Kenjük meg a tetejüket tojással, tegyünk rá reszelt sajtot jócskán, majd toljuk hideg sütőbe, melyet aztán közepes hőfokra, vagyis 180 fokra kapcsoljunk be. Addig süssük, míg szép aranybarna nem lesz a sajt.
7. Ha két adagot sütünk, akkor nem baj, ha a következőnek már meleg a sütő, hiszen míg az első sül, addig a második adag úgyis pihen.

Jó étvágyat! 🙂

Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

DSC_0132

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Renate says:

    Mi is megsütöttük most húsvétra anyával és tényleg isteni finom pille könnyű lett 🙂 köszönjük a receptet.

  2. Klára Szabó says:

    Talán azért mert az ementálinak van egy kis jellegzetes íze amit nem mindenki szeret.

  3. Ildikó Batisz says:

    Nem értem miért a gagyi trappista sajtot használják, ementálival sokkal jobb és ugyanannyi liszt,mint sajt, ha igazán sajtosat szeretnék enni.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!