Rupáner-konyha

Gyors, omlós, sós teasütemény (bögrésen is)

dsc_0033k

Tudom, hogy már annyi sós rágcsa és pogácsa van a blogon, mint égen a csillag, de ez csak egyre több lesz, mert nálunk ezek a legkapósabbak, így szeretek velük kísérletezni. Ez most egy nagyon finom, a vajnak és a tejszínnek köszönhetően puha, omlós, igazi tea mellé való nass.

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂

Hozzávalók:
– 20 dkg puha vaj
– fél bögre legalább 30%-os tejszín (1,25 dl)
– 3 bögre fehér finomliszt (37,5 dkg)
– 2 tojás sárgája
– másfél teáskanál só (10-12 g)

A tetejére:
– 1 tojás sárgája
– 1 teáskanál tej
– reszelt sajt, mák vagy szezámmag

Elkészítése:
1. A hozzávalókból tésztát gyúrunk, melyet lisztezett felületen másfél centi vastagra nyújtunk.
2. A tésztából tetszés szerinti formákat szaggatunk, és sütőpapírral bélelt sütőlapra vagy tepsire sorakoztatjuk őket.
3. Megkenjük a tetejüket a tejjel felvert tojássárgával, majd ízlés szerint szórhatjuk őket sajttal, mákkal vagy szezámmaggal.
4. 200 fokon körülbelül 15-20 perc alatt készre sütjük őket. Akkor jó, ha a sajt már aranybarna és nem puha, a magvak kellőképp megpirultak, az alja pedig halvány aranyszínű.
5. Egy óra pihenés után a legfinomabb, addigra valóban omlós. Én mondjuk forrón és puhán is szeretem, nem bírom ki, hogy ne egyek belőle 🙂

Jó étvágyat! 🙂

Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

dsc_0017k

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Tímea Simonné Török says:

    A mézesedet ma megsütöttem, és isteni lett! Próbasütésnek szántam, felmérni a mennyiséget, de már tisztán látom, hogy egy adag nem lesz elég…Ezt a sósat holnap sütöm meg, nagyon jól néznek ki, biztos finom is! Csak egy kérdésem lenne: 30 %-os tejszínt írsz, ez főzőtejszín lenne? Mert én még abból ilyen magas zsírtartalmút nem láttam. De lehet, hogy csak nem figyeltem 😛


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!