Rupáner-konyha

Rögtön puha mézes puszedli (bögrésen is)

dsc_0821

Ez a mézes finomság egészen újat tud mutatni azoknak, akik a puszedlit a boltból ismerik. Fűszeres, puha, omlós tészta édes cukormáz burokban, kihagyhatatlan! Pláne, hogy csak gyúrjuk, sütjük és máris puha… 🙂

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂

Hozzávalók:
– 5 bögre rétesliszt (75 dkg)
– 1 púpos bögre finomliszt (15 dkg)
– 1 púpos bögre porcukor (16 dkg)
– 2 púpos teáskanál szódabikarbóna
– 2 púpos teáskanál mézeskalácsos fűszerkeverék
– 4 teáskanál kakaópor (én hollandot használok mindig)
– 2 tojás sárgája + 2 egész tojás
– 15 dkg puha vaj
– 1 bögre akácméz + még két evőkanálnyi
– 2 evőkanál tejföl

A mázhoz (én dupla adagot készítettem, hogy ne kelljen vele spórolni:-):
– 1 tojás fehérje
– másfél bögre porcukor (18 dkg)
– 1 teáskanál étkezési keményítő

Elkészítése:

1. Minden hozzávalót egy nagyobb tálba mérünk, majd összekeverjük nagyjából villával. Ezután összegyúrjuk az egészet, míg össze nem áll szépen.
2. A sütőt bekapcsoljuk alul-felül sütés 190 fokra (gáztűzhelynél közepes láng).
3. Két-három tepsit kibélelünk sütőpapírral, majd evőkanálnyi tésztaadagokból golyókat formázunk. A tepsikre tesszük őket, kissé szellősebben, mert a másfélszeresükre fognak nőni. Már mehet is az első adag a sütőbe, kb. 12 percre.
4. Ez idő alatt elkészítjük a mázat: nagy fokozaton kemény habbá verjük a tojásfehérjét, ezután hozzákeverjük a keményítőt, és három-négy részletben a porcukrot is. Nem kell félni, hogy összeesik, mert a végeredmény egy ragacsos, már-már rugalmas massza lesz, nem pedig habos 🙂
5. A kisült süteményeket még forrón átszedjük egy tálcára, és ecset segítségével megkenjük a mázzal. Lehet egy kicsit borzasra is csinálni őket, nekem úgy tetszenek a legjobban. Érdemes a széleket is szépen bevonni, akkor nagyon szép, hófehér, ünneplőruhás puszedliket öltöztetünk 🙂
6. Ezután már csak ki kell bírnunk, hogy megszáradjanak a kis szépségek 🙂

dsc_0820k

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Erzsébet Dedinszky says:

    Én is azt szeretném tudni,hogy meddig tartható el ill. meddig marad puha? Köszi

  2. Kacziba Gabriella says:

    Meddig tartható el? Köszi

  3. Beáta Komárominé Végh says:

    Szerintem elírtad. A szódabikarbóna nem a tésztába kerül?


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!