Rupáner-konyha

Bögrés vajdasági vajas tekercs – kelesztés nélkül

Arankától, anyukámék kertszomszédjától származik ez a gyors kis recept, és miután megkóstoltam, rögtön meg kellett sütnöm, annyira finom 🙂 A legjobb sós kelt, amit eddig ettem, puha a tésztája, és a sós-vajas rétegek közte, valami mesések. Tuti siker, akár vendégvárónak, akár egy tartalmas másodiknak a leves után… Csak összegyúrjuk, és máris sütjük, nincs vele macera sem 🙂

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂

Hozzávalók egy jó nagy adaghoz:

– hat és fél bögre fehér finomliszt (82 dkg)

– bő háromnegyed bögre étolaj (2 dl)

– 1 kocka friss élesztő (5dkg)

– 1 evőkanál kristálycukor

– 2 bögre 2,8 %-os tehéntej (5 dl)

Töltelék:

– 25 dkg vaj (vagy margarin)

– 3 tojás

– 1 evőkanál só

+ egy tojás a kenéshez

+ kevés szezámmag a szóráshoz

Elkészítése:

1. Az élesztőt felfuttatjuk a cukorral elkevert, negyed bögrényi langyos tejben, közben a töltelék hozzávalóit simára keverjük.

2. A felfutott élesztőt a tészta többi hozzávalójával sima tésztává gyúrjuk, majd négy részre osztjuk, és lisztezett felületen egyenként fél centi vastagságú téglalapokká nyújtjuk őket, amiket megkenünk a krém negyed-negyed részével, majd feltekerjük őket, mint a bejglit. Ezután jön egy fontos lépés: a rudakat egy nyújtófa segítségével kissé lelapítjuk. Ez azért fontos, mert így formásabbak lesznek, és nem fognak kinyílni sülés közben!

3. A rudakat megkenjük felvert tojással, megszórjuk szezámmaggal, esetleg sajttal, majd trapéz alakú darabokat vágunk belőlük, melyeket szellősen, sütőpapírral bélelt tepsikre sorakoztatunk.

4. 180 fokra előmelegített sütőben, körülbelül tizenöt perc aranyszínűre sütjük őket.

Jó étvágyat! 🙂

Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂 Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Rupáner-konyha says: (előzmény @Ildikó Horváth)

    Nem volt elég puha a vaj, egy picit meg kell pörgetni mikróban, ha nagyon kemény, remélem azért sikerült 🙂

  2. Rupáner-konyha says: (előzmény @Hajnalka Balázs)

    Egy pillanatra érdemes mikróba tenni, vagy tényleg tovább szobahőmérsékleten tartani addig, míg egészen puha nem lesz. Utána már könnyedén össze lehet dolgozni…

  3. Rupáner-konyha says: (előzmény @Andrea Pozsonyi)

    Nagyon szívesen, örülök, hogy jól sikerült 🙂

  4. Andrea Pozsonyi says:

    Én reszelt sajttal és sonkával is megtöltöttem a fiaim kedvéért.Nagyon finom lett!Köszöntöm a receptet!

  5. Hajnalka Balázs says:

    Kedves Ildikó! A következőképp készítettem el a krémet, és habos, kenhető állagú lett:
    a margarint kisebb darabokra vágtam,hozzátettem a tojásokat, és gázlángon melegítettem de csak annyira, hogy kézzel el tudjam morzsolni a margarint. Miután vegyítettem őket, mixerrel átkevertettem és így kaptam a habos állagú “krémet”.
    Lehet, hogy simán csak olvasztott margarinnal is működött volna, ha lett volna türelmem kivárni, hogy kihűl, belevegyíteni a tojásokat és mixerrel elkeverni. 🙂

  6. Ildikó Horváth says:

    Most próbáltam a receptet de a tojásból meg a vajból sehogysem lessz kenhető állag amugy a tészta jól sikerült tippeket szivesen fogadok köszönöm.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!