Rupáner-konyha

Klasszikus, omlós linzerkarika (bögrésen is)

Már van fent egy linzerkarika, de ez az, amit kerestem. Omlós, a citromlétől még gazdagabb ízvilágú, nem émelyítően édes, tökéletes arányokkal rendelkező, kerek kis tökély 🙂 A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂 Hozzávalók: – 3 bögre fehér finomliszt (37 dkg) – 20 dkg puha vaj (esetleg margarin) – fél citrom leve ( a… Tovább »

Isteni ischler (bögrésen is)

Linzer, lekvár, csokoládé, egy kis kakaó, némi dió, csipet fahéj, leheletnyi vanília. Ez az ischler. A recept olyan, ahogyan mi szeretjük, elegyítettem a klasszikus kakaós tésztát a dióssal. Vagy a diós klasszikust a kakaóssal, nem tudom, mert a vélemények megoszlanak arról, hogy melyik is az igazi. De egy biztos: a miénk nem az, ellenben ellenállhatatlanul… Tovább »

Tízperces, rögtön puha linzer (bögrésen is)

Túláradó örömmel jelentem, hogy végre, huszonhatmilliomadik nekifutásra kikísérleteztem azt a linzert, ami olyan, amilyennek lennie kell (mármint szerintem 🙂 Szóval: tízperces, mert tíz perc alatt kész a tészta, és mert éppen tíz perc a sütési idő… Az állagáról pedig annyit, hogy omlós, puha, nagyon finom vajas, az édessége pedig olyan, amilyennek lennie kell. A mérce… Tovább »

Citromfüves cseresznyedzsem

A sógornőm, Eszter az elkövetője ennek a mennyei finomságnak, ami édesen cseresznyés, a citromfűnek köszönhetően pedig üde és különleges. A citromfüvet csodanövénynek tartják, a cseresznye pedig csoda finom, úgyhogy egy ilyen lekváros pirítós visszacsalogatja nekünk majd egy picit a nyarat 🙂 Hozzávalók: – másfél kg cseresznye – 1 csomag befőző cukor 3:1 (fél kg) –… Tovább »

Levendulás eperdzsem

Mióta volt szerencsém megkóstolni Kaldenecker György levendulás eperdzsemjét, azóta készülök rá, hogy valami hasonlót készítsek. Most elérkezett a napja, hiszen Vercsi volt olyan tündér, hogy két hatalmas csokorral juttatott át nekem két házzal odébbról. A receptet nem bonyolítottam túl: befőzőcukrot használtam, így negyed óra alatt elkészült ez a rubinszínben pompázó, csillogó dzsem a mélylila virágokkal… Tovább »

Bögrés hópehely

Baracklekváros dió, isteni omlós, porcukros tésztába rejtve. Mennyei, házias ízélmény… A receptet dédimamánktól kaptam, szlovák örökség, és a papíron, amelyre felírta nekem, így szerepelt: “Bors-féle”. Ha az embernek nincs kedve sokat vacakolni, de valami különlegeset szeretne az ünnepi asztalra varázsolni, akkor ez a finomság ideális választás. A tésztát gyúrjuk, nyújtjuk, fogunk egy boros poharat, szaggatunk,… Tovább »

Bögrés zserbó

Ma megsütöttem életem első zserbóját, és bevallom félve kezdtem neki. Igazi megmérettetésnek gondoltam ,valami nagyon nehéz hókuszpókusznak, és amilyen nagy lendülettel mentem neki ennek a feladatnak, úgy kellett rájöjjek, hogy ez nem is akkora valami, mint azt én elképzeltem. Tehát zserbósütés kipipálva, ráadásul a végeredmény épp olyan lett, mint azt szerettem volna. Pedig voltak ám… Tovább »

Bögrés dióhabos kosárkák

Ez az az édesség, ami a nagy vidéki lagzikon elsőként tűnik el a vendégváró asztalról. Mert omlós, mert puha, mert dióhabos, mert csinos és mert ellenállhatatlan. A dédink műve ez a tálca szépség, egy iskolatalálkozóra készült, én meg jól lencsevégre kaptam, begyűjtöttem Nektek a receptet, és persze bögrésítettem. Az egy, amire pluszban szükség van, azok… Tovább »

Mogyorós linzersarkak

Amiért imádjuk: – mert különleges és látványos, emellett szuper egyszerű elkészíteni, – mert a grillázs ebben a formában vajas és puha, – mert ennél könnyebben gyúrható és nyújtható linzertésztával még nem találkoztam, – mert nem csak frissen finom, – mert a lekvár, a linzer, a mogyoró és a grillázs egy nyerő kombináció, – mert könnyű… Tovább »

Karamellahabos piskóta – az ellenállhatatlan…

Egyetlen sütemény létezik számomra, amitől nem telek el egy-két szelet után, és az a karamellahabos piskóta. Egyszerűen képtelenség abbahagyni, de van ezzel így más is, azt már megfigyeltem 🙂 A dédink szokta készíteni, ünnepekre, esküvőkre, és a legkelendőbb édesség, ami elsőként tűnik el a tányérokról. Az ember csak eszi és eszi, és nem tud eleget… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!