Rupáner-konyha

Vaníliás cukor házilag

Vannak dolgok, amik amellett, hogy finomabbak házilag elkészítve, sokszor olcsóbbak is, méghozzá nem is kicsit. Ez a vaníliás cukorra mindenképpen igaz. Pofonegyszerűen előállítható, és a bolti ár töredékéért megvan. Ráadásul porcukor formájában nem olyan pergős, mint a zacskós, így egy fánkon vagy süteményen könnyedén megtapad. Ezáltal nem csak sütéshez használhatjuk. Az elkészítése pedig alig néhány… Tovább »

Házi vaníliás karika bögrésen

Gyermekkorom kedvenc karikája, töménytelen mennyiséget magamba tudtam tömni belőle. A kislányaim is szeretik, Laura egyik nap egy egész vödörnyit szeretett volna vásárolni ebből a retró csodából egy üzletben. Merthogy már vödrös kiszerelésben is árulják 🙂 Kompromisszumot kötöttünk, és megígértem neki, hogy sütünk belőle házi változatot, amit ő mártogathat csokiba. Ezzel le is vettem a lábáról,… Tovább »

Lusta túrós bögrésen

Ez egy nagyon finom sütemény, amit szórós túrósnak is neveznek, azért mert a hozzávalókat szinte csak szórni kell a sütőbe. De fut lusta asszony rétese néven is. Nagyon különleges édesség, hasonlít a rétesre a külleme, a túró kellőképpen zaftos benne, nem szárad ki, és karakteres marad, nem vész el az édes ízek közepette. Olyan mintha… Tovább »

Bögrés aranygaluska

Az aranygaluska a kelt tészták királynője. És méltán. Hogy idézzem Gégény Gabriellát: “A vaníliasodóval leöntött aranygaluska olyan gyönyörű, mint amikor a Balaton-felvidéki dombságra meleg napfény csorog.” 🙂 A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! Hozzávalók: – négy bögre liszt – fél bögre cukor – 1 csomag szárított élesztő – 8 dkg puha vaj vagy margarin… Tovább »

Nyári álom szelet – sütés nélküli, hűsítő élvezet a forró napokra

Ismét egy Anna recept a blogon 🙂 Egy olyan, amit garantáltan nem lehet abbahagyni, szépséges, finomságos és minden ami kell. A kekszes réteg az alján messze túlmutat a kókuszgolyón, a citromos krémes túró friss selymes ízére pedig mi lehetne a hab a tortán (sütin), ha nem maga a hab. Na jó, néhány színes cukorvirág mondjuk… Tovább »

Klasszikus gyümölcstorta eperrel

Rezgő zselatin alatt a tavaszi napsütés egyik első ajándéka, mindez selymes vaníliával, puha piskótával. Szerintem a torták Audrey Hepburn-je, örök, sosem megy ki a divatból, és szinte mindenki szereti 🙂 Hozzávalók: A piskótához (természeten ez tortaforma-függő): – 5 tojás – 5 evőkanál cukor – 5 evőkanál liszt – 5 mokkáskanál sütőpor (el is hagyható) A… Tovább »

Bögrés csúsztatott palacsinta

FIGYELMEZTETÉS: A recept egy habkönnyű, szitáló vaníliahóban fürdő remekművet eredményez, amibe a villa csak süpped és süpped, méghozzá meglepően gyors egymásutánban. Vagyis ABBAHAGYHATATLAN, tehát elkészítése csak és kizárólag SAJÁT FELELŐSSÉGRE javallott! 🙂 Íme tehát a palacsintázóm legújabb darabja, örök kedvenc, végre a legtökéletesebb recepttel. A “kevesebb néha több” ennél a verziónál is megállja a helyét…. Tovább »

Bögrés francia palacsinta (Crepe a’la francaise)

Ezt a receptet Rákóczi János híres magyar szakács hozta magával Franciaországból. A szakkönyvek szerint: „anyagai közt van a tejszín és a vaj, amely ízében, állományában, sütés közben kialakuló pörzsanyagaiban olyan többletélvezetet nyújtanak, ami nem hasonlítható össze a hagyományos palacsinták ízeivel”. Persze, Rákóczi más mértékegységekkel dolgozott, csak én bögrésítettem az egyszerűség kedvéért 🙂 Vagyis: 2,5 dl-es… Tovább »

Bögrés máktorta vaníliasodóval

Hozzávalók: 2 tojás 10 deka margarin 1 bögre cukor (2,5-3dl) nem egészen 1 bögre tej 1 bögre darált vagy darálatlan mák (vagy dió, mandula stb.) 1 bögre liszt 1 csomag sütőpor A sodóhoz: fél liter tej fél csomag vaníliás pudingpor 3-4 evőkanál cukor A hozzávalókat mixerrel összekeverem, egy közepes tortaformát kivajazok és lisztezek (vagy szilikonformát… Tovább »

Skót vajas keksz

Ez az édesség az én egyik gyengém, pedig nem rajongok a kekszekért, mégis kivételt képez, mert megtestesíti mindazt, amit a száraz társai általában nem: szinte harapnunk sem kell, már bele is omlott a szánkba, és már olvad is ki belőle a selymes, vajas-vaníliás íz, és a barna cukor melaszos varázsa. Nincs napszakhoz kötve, hogy mikor… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!